Calendar creştin ortodox pentru luna aprilie 2022: Cele mai importante sărbători. Tradiţii şi obiceiuri de Florii şi Paşte

Calendar creștin ortodox pentru luna aprilie 2022. Iată care sunt cele mai importante sărbători în a doua lună de primăvară! Tradiţii şi obiceiuri de Florii şi Paşte

Author: Madalina Grigore marți 12 aprilie 2022 , 08:08

calendar ortodox aprilie 2022

Calendar creștin ortodox pentru luna aprilie: care sunt cele mai importante sărbători?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar creștin ortodox aprilie 2022. Calendarul complet al sărbătorilor din luna aprilie, care sunt cele mai importante sărbători și când vor avea loc Floriile și Paștele.

Luna aprilie mai poartă popular și denumirea de luna Prier. Luna are 30 de zile, ziua are 13 ore, iar noaptea are 12 ore.

Calendar creștin ortodox aprilie

 1. V Sfanta Cuvioasa Maria Egipteanca
 2. S Sfantul Cuvios Tit, facatorul de minuni
 3. D Sfantul Nichita Marturisitorul;  Duminica a 4-a din post- Predica la Duminica Sfantului Ioan Scărarul 
 4. L Sfantul Iosif, scriitorul de cantari
 5. M Sfintii Mucenici Agatopod si Teodul
 6. M † Sfantul Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Denia Canonului
  Mare
 7. J Sfantul Mucenic Caliopie
 8. V Pomenirea Sfintilor Apostoli Irodion, Agav si Ruf; Denia Acatistului Bunei Vestiri
 9. S Sfantul Mucenic Eupsihie
 10. D Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie-  Duminica a 5-a din post. Ap. Evrei IX, Predica la Duminica Sfintei Maria Egipteanca- Ap. Evrei IX
 11. † Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica, Sfantul Mucenic Antipa; Sfantul Farmutie
 12. M †  Sfantul Mucenic Sava de la Buzau
 13. M Sfantul Mucenic Artemon
 14. J †  Sfantul Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin
 15. V Sfintii Apostoli Aristarh, Pud si Trofim
 16. S Sfintele Mucenite Agapi, Hionia si Irina; Sambata lui Lazar- Pomenirea mortilor
 17. † Intrarea Domnului in Ierusalim; Sfantul Simeon, episcopul Persiei; (Denie)- Dezlegare la peste. Predica la  Duminica Floriilor
 18. Saptamana Patimilor- Lunea Mare (Denie); Sfantul Cuvios loan, ucenicul Sfantului Grigorie Decapolitul
 19. M Saptamana Patimilor- Martea Mare (Denie); Sfantul Cuvios loan Paleolavritul
 20. M † Talcuirea Evangheliei din Miercurea Mare (Denie); Sfantul Teotim, Episcopul Tomisului
 21. J Joia din Saptamana Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii); Sfantul Mucenic Ianuarie
 22. V Vinerea Mare- moartea si ingroparea Domnului  (Zi aliturgica.  Denia Prohodului Domnului); Sfantul Cuvios Teodor Sicheotul
 23. Coborarea la iad a Mantuitorului; Sfantul Mucenic Gheorghe
 24. † Invierea Domnului- Sfintele Pasti; Sfintii Ierarhi Marturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici si Iosif din Maramures; Sfintii Mucenici Pasicrat si Valentin de la Durostorum. Predica la Invierea Domnului
 25. † Sfintele Pasti; Darul Invierii; Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului; Sfantul Evanghelist Marcu
 26. † Sfintele Pasti; sarbatoarea luminii si a bucuriei; Sfantul Mucenic Vasile, Episcopul Amasiei; Sfintii Mucenici Chiril, Chindeu si Tasie din Axiopolis
 27. M Sfantul Apostol Simeon, ruda Domnului
 28. J † Sfintii Apostoli Iason si Sosipatru
 29. † Izvorul Tamaduirii;  Sfintii Noua Mucenici din Cizic
 30. S Sfantul Apostol Iacov

Cele mai mari sărbători din luna aprilie

A doua lună a primăverii este plină de sărbători religioase importante care au o deosebită însemnătate în viața oricărui creștin.

Citeste si: Duminica Floriilor 2022: Pe ce dată sunt Floriile în acest an şi ce tradiţii şi obiceiuri este bine să respecţi?

 • 11 aprilie- Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica
 • 17 aprilie- Floriile
 • 23 aprilie- Sfântul Gheorghe
 • 24 aprilie- Paștele
 • 25 aprilie- A doua zi de Paște
 • 26 aprilie- A treia zi de Paște
 • 29 aprilie- Izvorul Tămăduirii

Tradiții și obiceiuri de Florii

Pe 17 aprilie 2022, credincioșii merg la biserică, unde participă la slujbă și duc ramuri de salcie. Acestea sunt sfințite de preoți, iar ulterior credincioșii le duc acasă și le pun lângă o icoană. Potrivit tradiției, cei care au astfel de ramuri de salcie sunt feriți de rele și de boli pe tot parcursul anului. 

Ramurile de salcie din ziua Floriilor reprezintă un simbol al biruinței vieții împotriva morții și amintesc de ramurile de măslin și finic pe care creștinii le țineau în mână când l-au întâmpinat Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim. 

În ziua de Florii, credincioșii nu au voie să se spele pe cap, fiindcă se spune vor albi mai devreme decât de obicei. Se spune că cei care au ținut post și s-au împărtășit în ziua de Florii vor avea de noroc, sănătate și vor fi feriți de rele.

Citeste si: Calendar ortodox 1 aprilie 2022. Sărbătoare mare vineri

În diferite zone din țară se coc anumite plăcinte care vor fi date de pomană celor săraci. Totodată, ziua de Florii indică cum va fi vremea de Paște. 

Pe 17 aprilie este dezlegare la pește. Astfel, cei care care postesc pot consuma pește și produse din pește care sunt considerate aducătoare de noroc.

calendar ortodox aprilie 2022

Tradiții de Paște

În tradiţia ortodoxă, începutul sărbătorii e marcat odată cu postul de şapte săptămâni. O semnificaţie foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Din această zi, ţăranii încetează lucrul la câmp şi se concentrează asupra casei și curţii, pentru ca totul să fie curat. Tot în Joia Mare, femeile încep să pregătească pasca şi să vopsească ouăle.

calendar ortodox aprilie 2022

Potrivit tradiţiei, la miezul nopţii între zilele de sâmbătă şi duminică, oamenii se trezesc din somn în bătaia clopotelor. Se spală cu apă curată, îşi pun straie noi, iau câte o lumânare şi pornesc către biserică unde preotul, cu Sfânta Evanghelie şi crucea în mână, urmat de alaiul de credincioşi, iese cu lumânarea aprinsă şi înconjoară biserica de trei ori.

Citeste si:  Când sunt Floriile 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?

Când preotul rostește „Christos a înviat!” toţi cei prezenţi la acest serviciu religios spun: „Adevărat a înviat!”, răspunsul fiind recunoaşterea tainei Învierii. Cu lumânarea aprinsă, fiecare se întoarce acasă şi face o cruce mică pe peretele dinspre răsărit, afumându-l cu lumânarea, pe care o va păstra tot restul anului.

Oamenilor le este permis să mănânce bucatele (pasca/pâinea, ouăle roşii, carnea de miel, sarea şi vinul) abia după ce acestea se sfinţesc şi după ce fiecare persoană participă la Liturghie.

Citeste si: Când ne împărtăşim înainte de Paşte 2022?

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si