Calendar Creștin Ortodox. Sărbători cu cruce roșie sâmbătă și duminică. Pe cine pomenesc românii

Calendar Creștin Ortodox. În fiecare an pe 26 și 27 octombrie, creștinii îi prăznuiesc pe unii dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox: Sfântul Mare Mucenic Dimitrie (Dumitru) și Preacuviosul Părinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi.

K.B., joi 24 octombrie 2019 , 14:50

 Calendar Creștin Ortodox. Sărbători cu cruce roșie sâmbătă și duminică. Pe cine pomenesc românii
Calendar Creștin Ortodox. Sărbători cu cruce roșie sâmbătă și duminică. Pe cine pomenesc românii
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar Creștin Ortodox. Pe 26 octombrie îl pomenim pe Sfântul Dumitru

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir sau Sfântul Dumitru, izvorâtorul de Mir a fost un martir creștin, sfânt militar din veacul al III-lea care a trăit în vremea împăraților Maximian și Dioclețian în cetatea Tesalonic. A fost martirizat pe la anul 306.

Marele Mucenic Dumitru este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și cea de rit roman. În bisericile ortodoxe și catolice de rit bizantin, precum și în cea de rit roman, se sărbătorește la data de 26 octombrie. Creștinii ortodocși care urmează calendarul iulian îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru la 8 noiembrie.

Citeste si: Soția șoferului mort în accidentul de TIR din Sibiu, mesaj sfâșietor: "Mă pregătesc să vin după tine"

Citeste si: Conopida. Cum o alegi și cum o prepari corect

Calendar Creștin Ortodox. Pe 27 octombrie îl pomenim pe Preacuviosului Dimitrie cel Nou

 Calendar Creștin Ortodox. Sărbători cu cruce roșie sâmbătă și duminică. Pe cine pomenesc românii
Calendar Creștin Ortodox. Sărbători cu cruce roșie sâmbătă și duminică. Pe cine pomenesc românii

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor. S-a născut în secolul al XIII-lea (dupa alte surse, in sec al XV-lea, iar dupa sinxarele Bisericii bulgare, in sec al XVII-lea) în satul Basarabovo din Bulgaria. Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.

„Acest cuvios Părinte, a fost pe vremea evlavioșilor împărați bulgari, dintr-un sat din Bulgaria ce se chema Basarabi, de pe marginea apei Lomului; și întâi a fost păzitor de vite la numitul sat, apoi văzând că toate ale lumii sunt trecătoare, a ieșit din satul acela și s-a dus într-o peșteră ce era aproape de Basarabi și s-a făcut călugăr la o mânastire ce era înăuntrul peșterii. Și cine poate spune luptele ce a suferit? Postul, rugăciunea și privegherile ce făcea! încât și de harul facerii de minuni s-a învrednicit; încă și vremea ieșirii sufletului său din trup a cunoscut-o, pentru care întrând în mijlocul a două pietre, așa și-a dat prealuminatul sau suflet în mâna lui Dumnezeu. Trecând multă vreme, a venit acea apă a Lomului mare de surpă lemnele și pietrele de primprejur. Atunci au căzut în apă și cele două pietre ce erau în cuprinsul peșterii, dimpreună cu moaștele sfântului; și mult timp au fost acolo.

Citeste si: Ligi, declarații uimitoare după ce a fost eliminată de la Puterea Dragostei! A făcut publice clipurile cu Andra și Bogdan

Deci vrând Dumnezeu să-l descopere, s-a arătat îngerul Domnului în vis la o copila, a unui credincios, ce pătimea de duh necurat, zicându-i: „De mă vor scoate părinții tăi din apă, eu te voi tămădui”; și dacă s-a sculat copila dimineață, a spus visul ce a văzut la părinții ei și așa adunându-se preoți și oameni mulți, s-au dus la locul acela, unde de multe ori se arată lumina și cei ce vedeau socoteau a fi comoară și au găsit pe sfântul, precum a zis îngerul, întreg și luminat că soarele și luându-l l-au dus în sat și mergând vestea în toate părțile de aflarea sfântului, a ajuns și la urechile domnitorului de la București, care îndata a și trimis preoți și boieri, să aducă pe sfântul la biserica Curții domnești”, conform Calendar Creștin Ortodox.

În cele două zile de sărbătoare nu se muncește, nu se face curat și nu se spală haine. Este bine să mergi la biserică și să dai de pomană pentru sufletele celor decedați.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si