Calendar ortodox 2 decembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Calendar ortodox 2 decembrie 2022. Este sărbătoare importantă pentru toți creștinii ortodocși vineri, pe 2 decembrie 2022. Iată ce sfinți sunt cinstiți în această zi în Biserica Ortodoxă!

Author: Madalina Grigore marți 29 noiembrie 2022 , 19:28

Calendar ortodox 2 decembrie 2022.

Calendar ortodox 2 decembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 2 decembrie 2022. În fiecare an, pe data de 2 decembrie, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfântul Proroc Avacum, Cuviosul Porfirie din Capsocalivia și Sfânta Muceniță Miropia. Iată

cine au fost aceștia! 

Este zi de post în calendarul creștin-ortodox!

Calendar ortodox 2 decembrie 2022.

Calendar ortodox 2 decembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar ortodox 2 decembrie 2022: cine a fost Sfântul Proroc Avacum, Cuviosul Porfirie din Capsocalivia și Sfânta Muceniță Miropia?

Sfântul Proroc Avacum a trăit cu 600 de ani înainte de nașterea lui Iisus Hristos, a fost fiul lui Asafat și făcea parte din neamul lui Simeon. 

În viața sa, el a prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie. S-a stins din viață cu doi ani înainte ca iudeii să se întoarcă din robie.

Trei capitole din cartea sa se regăsesc în Vechiul Testament. Potrivit Sinxarului, se spune că în timp ce „odată el a făcut fiertura și a dumicat pâine în vas și a zis către cei din casă: „Eu mă duc departe și

de voi zăbovi, voi să duceți pâine secerătorilor". A ieșit din casă și îngerul Domnului i-a ieșit în cale și i-a spus: „Avacume, du prânzul pe care-l ai, lui Daniil în Babilon, în groapa cu lei". Sfântul a fost dus în Babilon, deasupra gropii, în sunetul duhului său, departe și Sfântul Proroc Avacum a strigat: „Daniile, Daniile, primește prânzul pe care ți l-a trimis ție Dumnezeu". Și Daniil a zis: "Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Tine". Daniil a mâncat, Iar ingerul lui Dumnezeu iarăși a pus pe Avacum la locul lui în pământul iudaic”. 

Citește și: Calendar ortodox 1 decembrie 2022: Ce sărbătoare este joi?

Cuviosul Porfirie din Capsocalivia  a fost canonizat pe 1 decembrie 2013. S-a născut pe 7 februarie 1906 în Insula Evia din Grecia și s-a stins din viață în dimineața zilei de 2 decembrie 1991, la 86 de ani, în Chilia Sfantul Gheorghe, a Schitului Sfânta Treime, din pustia Capsocalivia de la Sfântul Munte Athos. 

Pe 27 noiembrie 2013, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice, sub președenția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu a decis canonizarea Cuviosului Porfirie Bairaktaris care a nevoit și a sfințit în Sfântul Munte Athos și a Cuviosului Meletie din Lardos. Canonizarea Cuviosului Profirie din Capsocalivia a avut loc pe 1 decembrie 2013, la Mănăstirea Schimbarea la Față, din localitatea Milesi, din regiunea Attica din Grecia.

Sfânta Muceniță Miropia s-a născut în cetatea Efesului și părinții ei erau creștini. Mergea ori de câte ori avea ocazia la mormântul Sfintei Mucenițe Ermionia, una dintre fetele Sfântului Apostol Filip și lua mir din moaștele acesteia și îi dădea cu acesta pe cei neputincioși.

Pe vremea lui Numerian, ostaticul creștin Isidor a fost ucis. Sfânta Muceniță Miropia a luat trupul acestuia și l-a pus într-un loc însemnat dar a fost furat. Numerian a pornuncit să fie chinuiți strajerii. Sfânta Muceniță Miropia, văzând cum aceștia erau chinuiți, a spus: „"Daca acestia patimesc asa pentru mine, care am luat pe ascuns trupul mucenicului, si vor fi taiati, apoi amar va fi mie la judecata lui Dumnezeu, caci se va munci sufletul meu, ca una ce am fost pricinuitoarea uciderii acestor oameni”. Imediat a strigat către aceștia: „O! prietenilor, trupul pe care l-ati pierdut, eu l-am luat, pe cand voi dormeati”.

Când a auzit aceste cuvinte, Numerian a poruncit ca ea să fie ucisă: „Pace tie, Miropie, s-au auzit rugaciunile tale de catre Dumnezeu, caci iata vei fi impreuna cu noi si vei primi cununa cea gatita tie"

Calendar ortodox 2 decembrie 2022.

Calendar ortodox 2 decembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

[Sursa foto: PixaBay]

Calendar ortodox 2022 decembrie- sărbători

Iată  calendarul ortodox  pentru luna decembrie 2022!

1 J Sf. Prooroc Naum; Sf. Cuv. Filaret cel Milostiv (Tedeum- Ziua Națională a României) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
2 V Sf. Prooroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Porfirie Cavsocalivitul; Sf. Ier. Solomon, arhiep. Efesului (Post. Nu se fac nunți)
3 S †) Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica și Căldărușani; Sf. Prooroc Sofonie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
4 D † Sf. M. Mc. Varvara; Sf. Cuv. Ioan Damaschin (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVII-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove); Ap. Efeseni VI, 10-17; Ev. Luca XIII, 10-17; glas 8, voscr. 3
5 L †) Sf. Cuv. Sava cel Sfințit; Sf. Mc. Anastasie (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
6 M †) Sf. Ier. Nicolae, arhiep. Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
7 M †) Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeș; Sf. Ier. Ambrozie, ep. Mediolanului (Milano) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
8 J Sf. Cuv. Patapie; Sf. Ap. Cezar, Tihic și Onisifor (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
9 V Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sf. Ana; Sf. Proorociță Ana, mama Proorocului Samuel (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
10 S Sf. Mc. Mina, Ermoghen și Evgraf (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
11 D Sf. Cuv. Daniil Stâlpnicul și Luca cel Nou (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica a XXVIII-a după Rusalii (a Sf. Strămoși; Pilda celor poftiți la cină); Ap. Coloseni III, 4-11; Ev. Luca XIV, 16-24; glas 1, voscr. 4
12 L †) Sf. Ier. Spiridon, ep. Trimitundei, făcătorul de minuni (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
13 M †) Sf. Ier. Dosoftei, mitr. Moldovei; † Sf. M. Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, fecioara din Siracuza (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
14 M Sf. Mc. Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie (Post. Nu se fac nunți)
15 J Sf. Sfințit Mc. Elefterie, ep. Iliriei; Sf. Mc. Antia și Suzana; Sf. Cuv. Pavel din Latro (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
16 V Sf. Prooroc Agheu; Sf. Teofana, împ. (Post. Nu se fac nunți)
17 S Sf. Prooroc Daniel și Sf. trei tineri: Anania, Azaria și Misail (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
18 D †) Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, arhiep. Ierusalimului (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
Duminica dinaintea Nașterii Domnului (a Sf. Părinți după trup ai Domnului; Genealogia Mântuitorului); Ap. Evrei XI, 9-10; 32-40; Ev. Matei I, 1-25; glas 2, voscr. 5
19 L Sf. Mc. Bonifatie; Sf. Cuv. Aglaia, Sf. Ier. Grichentie, ep. Etiopiei; (Post. Nu se fac nunți)
20 M Înainte-prăznuirea Nașterii Domnului; Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul, ep. Antiohiei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
21 M Sf. Mc. Iuliana din Nicomidia; Sf. Mc. Temistocle (Post. Nu se fac nunți)
22 J †) Sf. Ier. Petru Movilă, mitr. Kievului; Sf. M. Mc. Anastasia (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
23 V Sf. 10 Mc. din Creta; Sf. Ier. Pavel, arhiep. Neocezareei (Zi aliturgică) (Numai seara, grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrigi sau turte de făină. Nu se fac nunți)
24 S Sf. Mc. Eugenia (Sâmbăta dinaintea Nașterii Domnului) (Ajunul Crăciunului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
25 D (†) Nașterea Domnului (Crăciunul) (Nu se fac nunți)
(†) Duminica Nașterii Domnului; Ap. Galateni IV, 4-7; Ev. Matei II, 1-12; glas 3, voscr. 6
26 L A doua zi de Crăciun; †) Soborul Maicii Domnului; †) Sf. Cuv. Nicodim cel Sfințit de la Tismana; Sf. Sfințit Mc. Eftimie, ep. Sardelor (Nu se fac nunți)
27 M A treia zi de Crăciun; † Sf. Ap., întâiul Mc. și arhid. Ștefan; Sf. Cuv. Teodor Mărt. (Nu se fac nunți)
28 M Sf. 20.000 de Mc. arși în Nicomidia (Harți. Nu se fac nunți)
29 J Sf. 14.000 de prunci uciși din porunca lui Irod; Sf. Cuv. Marcel și Tadeu (Nu se fac nunți)
30 V Sf. Mc. Anisia fecioara; Sf. Cuv. Teodora din Cezareea; Sf. Cuv. Leon, arhim. (Harți. Nu se fac nunți)
31 S Odovania Praznicului Nașterii Domnului; Sf. Cuv. Melania Romana; Sf. Mc. Hermes (Sâmbăta după Nașterea Domnului) (Slujba în noaptea trecerii dintre ani) (Nu se fac nunți)

Citește și: Când este Ignatul 2022? Tradiţii şi obiceiuri


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si