Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox, pe 30 noiembrie! Iată ce nu ai voie să faci în această zi sfântă!

Author: Alina Raducu marți 29 noiembrie 2022 , 09:46

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei

[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei.

În fiecare an, la data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor.

Această sărbătoare este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie și are o deosebită însemnătate pentru creștini! Creștinii au dezlegare la pește de Sf. Andrei!

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Andrei?

Sfântul Apostol Andrei și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Aceștia au trăit multă vreme din pescuit până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea lui Mesia. Fiind martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, Sfântul Andrei l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul rostind: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică

păcatul lumii”.

Astfel, chemarea lui Andrei la apostolie a avut loc mai târziu. Sfântul Apostol și Evanghelist Matei: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”.

Citește și: Ajunul Sf. Andrei 2022: Cine trebuie să își pună busuioc sub pernă și când se pune grâul la încolțit?

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei

[Sursa foto: PixaBay]

Sfântul Andrei este cunoscut și drept cel dintâi chemat” (la apostolie). Andrei L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă. El a fost martor la minunile pe care Iisus Le-a săvârșit.

Sfântul Andrei a suferit, alături de ceilalți apostoli, asistând la chinurile și umilințele la care L-au supus iudeii pe Iisus Hristos. Mai mult, a crezut, împreună cu ceilalți apostoli, că Iisus Hristos a înviat din morți.

Andrei L-a văzut pe Domnul Iisus înviat și în prima zi, și după opt zile, și când El S-a arătat în Galileea și Le-a dat poruncă să predice Evanghelia în întreaga lume.

Citește și: Se spală în Ajunul Sf. Andrei? Tradiții și obiceiuri

Tradiţii, obiceiuri și superstiţii de Sf. Andrei 2022

În tradiţia veche, sărbătoarea Sfântului Andrei  marchează începutul iernii, aceasta fiind o zi în care se prezice vremea pentru anul viitor.

Pe 30 noiembrie, creștinii obișnuiesc să pună grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta în anul ce urmează. Punerea grâului la încolţit reprezintă un semn al belşugului şi se spune că cei care respectă acest obicei vor avea parte de prosperitate anul viitor.

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro

O altă tradiţie asociată cu sărbătoarea Sfântului Andrei ţine tot de prezicerea vremii pentru anul ce urmează. Se crede că dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă, dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

De Sfântul Andrei, fetelor le este interzis pieptănatul părului. Pieptenele ar simboliza ghearele animalelor sălbatice, deci el trebuie adăugat pe lista lucrurilor de ascuns.

Citește și: Moș Nicolae 2022: Când se pun cadourile în ghete?

Se mai spune că nu este bine ca în ziua de 30 noiembrie să te cerți cu cineva, iar dacă sărbătoarea te prinde în conflict cu cineva, este necesar să vă împăcați.

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei

Calendar ortodox 30 noiembrie 2022: Tradiții de Sf. Andrei

[Sursa foto: doxologia.ro]

Pentru a evita atragerea necazurilor în anul care vine, de Sfântul Andrei nu se coase, iar celor care țin post negru li se vor îndeplini dorințele legate de căsătorie sau de însănătoșire.

Tradiția străveche mai spune că pe 30 noiembrie lupii umblă printre oameni, din acest motiv, lucrul este interzis. Potrivit povestirilor din bătrâni, animalele sălbatice vor provoca pagube dacă nu este nimeni să apere casele. 

De asemenea, de Sfântul Andrei nici curățenie nu se face, nu se dă cu mătura și nu se aruncă gunoiul. Printre altele, nu se fac pomeni și nu se dau bani cu împrumut.

Citește și: Mesaje de Sf. Andrei 2022: La mulți ani! Cele mai frumoase urări și felicitări

Citeste si: ”Ar fi bine măcar să își vadă de ale lui! ” Oana Roman, noi afirmații despre Marius Elisei și Catinca Roman! Cum au reacționat cei doi- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Sfântul Andrei este o sărbătoare așteptată cu nerăbdare mai ales de fetele tinere care vor să afle dacă se vor mărita anul ce vine.

De asemenea, noaptea de Sfântul Andrei este una cu o puternică încărcătura mistică astfel că, în funcţie de fiecare zonă a ţării, există tradiţii şi ritualuri diferite pentru fetele nemăritate.

Un obicei srăvechi al acestei sărbători este acela al turtei sărate. Fetele trebuie să pregătească o turtă specială din pâine şi cu multă sare pe care o vor mânca înainte de culcare.

Tradiţia populară mai spune că dacă fetele vor visa un bărbat care le aduce un pahar cu apă, atunci se vor mărita anul viitor. Un alt obicei extrem de cunoscut de Sfântul Andrei este cel al busoiocului pus sub pernă. Firul de busoioc trebuie sfinţit înainte, iar fetele trebuie să spună o rugăciune înainte de culcare. Astfel, îşi vor visa ursitul.

Citește și: Grâul de Sf. Andrei 2022. Ce semnificație are acest obicei românesc?

O altă tradiţie veche de Sfântul Andrei este ca fetele tinere şi nemăritate să aşeze cu gura în jos o cană de lut noua, iar pe fundul acesteia să aşeze trei cărbuni încinşi. Și cât timp vor arde aceşti cărbuni, fetele trebuie să spună o rugăciune pentru Sfântul Andrei şi să rotească uşor cana.

Se mai crede că noaptea de Sfântul Andrei este una extrem de încărcată din punct de vedere mistic. Deşi sărbătoarea este una creştină, practicile populare sunt unele păgâne şi îşi au rădăcinile într-o asociere timpurie cu o divinitate dacică, Sântandrei, o zeitate sărbătorită în prima zi a noului an în cultura dacică. 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si