Pe data de 20 noiembrie 2023, în  Calendarul ortodox, este celebrat Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul. Sfintele sale Moaște se află în Mănăstirea Bistrița din județul Vâlcea.

Tot astăzi este serbată Înainteprănuirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului, făcânduse pomenirea Sfântului Ierarh Proclu, arhiepiscopul Constantinopolului, Sfinților Mucenici Nirsa (episcopul) și Iosif (ucenicul său), Sfinților Mucenici Isachie, Ioan și Savorie, Sfinților Mucenici Gheitazet, Sfintelor fecioare Tecla, Vautha și Denahida, Sfinților Mucenici Eustatie, Tespesie și Anatolie și Sfântului Teoctist Mărturisitorul.

Calendar ortodox 20 noiembrie 2023

Consultă Calendarul ortodox pentru luna noiembrie 2023.

[Sursa foto: Gazeta de Cluj]

Cine a fost Cuviosul Grigorie Decapolitul, sfântul celebrat pe data de 20 noiembrie 2023 în Calendarul ortodox?

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a născut între anii 780-790 în cetatea Irinopolis din regiunea Isauria, în sud-estul Asiei Mici. Ambii săi părinți, Serghie și Maria, erau creștini.

Tânăr fiind și din dorința de a duce o viață închinată în întregime lui Iisus Hristos, el s-a retras într-un munte din regiunea sa natală, acolo unde a întâlnit un fost episcop local. Fiind îndrumat de acesta, el a ajuns într-o mănăstire din apropiere, iar ulterior, la îndemnul mamei sale, într-o alta.

Citește și: Sărbătoare 21 noiembrie 2023: Este dezlegare la pește! Cruce roșie în calendarul ortodox

La acea vreme, biserica era luptată de erezia iconoclastă și, deoarece egumenul mănăstirii s-a dovedit a fi ionoclast, Sf. Grigorie a avut multe de îndurat pentru curajul său de a face mărturii, fiind bătut și strâmtorat. 

Apoi, în cele din urmă, el a plecat într-o mănăstire unde era stareț părintele Simeon, un frate de-ai mamei lui și, nu după multă vreme, părintele a fost aruncat în temniță de către iconolaști pentru dreapta cinstire pe care o acorda icoanelor.

Grigorie a stat timp de 14 ani în mănăstirea unchiului său. În urma nenumăratelor nevoințe, Sf. Grigorie s-a retras într-o peșteră aspră, acolo unde a stat încă o perioadă.

După ceva timp, însă, în urma unei descoperiri, Dumnezeu l-a trimis înapoi, în sânul lumii, pentru a fi de folos și altora.

El și-a petrecut iarna într-o mănăstire din Efes și apoi a plecat spre Macedonia, poposind în orașele Proconez și Enos. După acestea, Sfântul Grigorie a petrecut ceva timp și în Tesalonic, poposind într-o mănăstire condusă de egumenul Marcu. Alături de un călugăr al acestei mănăstiri, el a plecat spre Roma, mergând pe uscat până la Corint. Apoi, cu corabia, a mers până la Roma. Pentru că a vindecat un om posedat de demoni, el a ajuns cunoscut în oraș, iar ulterior a plecat din Roma, oprindu-se în Sicilia și apoi în Grecia.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar- wowbiz.ro

Odată ce s-a întors în Tesalonic, el a mers la Mănăstirea Sfântul Mina. La un moment dat, nu se știe când, Cuviosul Grigorie a fost hirotonit preot. Acest sfânt a fost făcător de minuni încă din timpul vieții sale, salvând multe persoane de posesia duhurilor necurate. După ce unchiul său, părintele Simeon, a fost eliberat din temniță, Sf. Grigorie a plecat din Tesalonic și a mers spre Constantinopol pentru a se reuni cu acesta.

Sfântul Grigorie Decapolitul s-a îmbolnăvit de idropica, boala de care ar fi suferit și Sfântul Apostol Pavel. El a trecut la cele sfinte în ziua de 20 noiembrie 842 și a fost înmormântat într-o mănăstire din Constantinopol. După o vreme, trupul sfântului a fost dezgropat și a fost găsit întreg și frumos mirositor, fiind așezat mai apoi în biserica mănăstirii întemeiată de ucenicul lui, Iosif Imnograful.

Calendar ortodox 20 noiembrie 2023

Pe data de 20 noiembrie 2023, în Calendarul ortodox, este prăznuit Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Mesaje pentru începutul Postului Crăciunului: Urări de Lăsatul Secului

Rugăciune către Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

„Chip te-ai făcut înfrânării și, prin dumnezeiescul Duh, pe toți i-ai luminat; alergarea dreptei credințe ai sărvârșit-o și, cu învățăturile, lumea ai luminat și ai mustrat cugetele celor rău credincioși. Părinte Cuvioase Grigorie, rogă-te lui Hristos Dumnezeu să ne dăruiască nouă mare milă.”

Calendar ortodox pentru luna noiembrie 2023

20 L†  Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul (Post)

21   M† Intrarea în Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la pește)

22  M   Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip (Post)

23  J†  Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vălcea (Dezlegare la ulei și vin)

24  V   Sfântul Mucenic Clement, episcopul Romei (Post)

25 S† Sfânta Muceniță Ecaterina (Dezlegare la pește)

Citeste si: Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun un lucru și sper să îți intre foarte bine în cap. Realizez că din asta s-a făcut o obișnuință.”- kfetele.ro

Citeste si: ”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea Bostănică a răbufnit după ce a fost intens criticată pe internet- radioimpuls.ro

26    D   Sfântul Stelian- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3

Dregătorul bogat- păzirea poruncilor- Ap. Coloseni III, 12-16Ev. Luca XVIII, 18-27glas 8, voscr. 3 Duminica nr: 4

Citește și: Cât zahăr se pune în colivă? Rețeta recomandată de preoți

27  L   Sfântul Mucenic Iacob Persul (Post)

28  M   Sfântul Ștefan cel Nou; Sfântul Mucenic Irinarh (Dezlegare la ulei și vin)

29  M   Sfinții Mucenici Paramon, Filumen și Valerian (Post)

30   J†  Sfântul Apostol Andrei; Sfântul Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei (Dezlegare la peste)


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si