Calendar ortodox 2023: Pe ce dată pică Nașterea Maicii Domnului? Puțină lume știe dar anul bisericesc începe în tradiția bizantină la data de 1 septembrie.

Citește și: Felicitări de Sf. Maria 2023: Cele mai frumoase imagini cu text pentru sărbătoriții zilei

Astfel că prima sărbătoare mare cu care se deschide anul bisericesc este tocmai Naşterea Maicii Domnului, pe data de 8 septembrie.

Nașterea Maicii Domnului, o minune dumnezeiască

Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie 2023. Sfânta Fecioară Maria, Maica Domnului şi Mântuitorului nostru, a fost rodul rugăciunilor neîncetate ale Sfinţilor şi Drepţilor Ioachim şi Ana din Nazaret.

Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie 2023. Descendent din seminția lui Iuda, Sfântul Ioachim l-a avut ca strămoş pe regele David, iar Sfânta Ana provenea din seminţia preoţească iudaică a lui Levi. Pentru că nu aveau copii, Sfinţii şi Drepţii dumnezeieşti Părinţi Ioachim şi Ana erau desconsideraţi de popor.  

Citește și: Calendar ortodox 8 septembrie 2022: Ce nu este bine să faci de Sf. Maria Mică?

Nașterea Maicii Domnului, pe 8 septembrie 2023. Dar Milostivul Dumnezeu, ascultându-le rugăciunile făcute cu lacrimi, i-a dăruit Sfintei Ana un copil. Un prunc cu o chemare sfântă, şi anume aceea de a fi Mama care a dat trup omenesc Fiului lui Dumnezeu Cel veşnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

nasterea maicii domnului

Sfânta Ana și Fecioara Maria

Nașterea Maicii Domnului, prima mare sărbătoare din anul bisericesc 2023-2024

Maica Domnului este numită şi Fecioară sau Fecioara Maria, aceasta fiind prima denumire evanghelică pe care o găsim menţionată în Evanghelia după Sfântul Luca.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

"În teologia clasică greacă precum şi în imnologia bisericii, Maica Domnului este numită şi Theotokos, adică Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, ea este plină de har şi mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii", spune preotul Stefan Sfarghie, potrivit Ziarului Lumina.

Calitatea centrală a Fecioarei Maria în Biserică este aceea de a fi mijlocitoare pentru toţi oamenii la Fiul ei, Iisus Hristos Domnul.  

Maica Domnului, ocrotitoarea anului bisericesc

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune că Nașterea Maicii Domnului a fost fixată de Biserică la începutul anului bisericesc, în data de 8 septembrie, și pentru că cifra 8 reprezintă viața veșnică.

„Maica Domnu­lui este cea din care Se naște pe pământ, prin lucrarea Duhului Sfânt, Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu. Prin sfințenia vieții sale, ea a deve­nit ocrotitoarea anului bisericesc", arată patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Prima sărbătoare mare din luna septembrie este Nașterea Maicii Domnului, iar ultima sărbătoare mare din ultima lună a anului bisericesc este Adormirea Maicii Domnului.

Citește și: Sf. Maria Mică 2022: Este sărbătoare mare azi! Ce tradiţii trebuie să respectăm?

De asemenea, în ultima zi a lunii august este prăznuită Așezarea cinstitului brâu al Maicii Domnului în raclă.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Anul bisericesc se află sub ocrotirea Maicii Domnului pentru că ea este icoana vie a Bisericii, cântările liturgice numind-o "biserică însufle­țită și rai duhovnicesc".

Maica Domnului este prăznuită de Biserică în toate slujbele ei, dar în mod special i s-au acordat în calendar 10 zile de pomenire, 6 înscrise cu culoare roșie și 4 cu culoare neagră. 

Maica Domnului are 10 zile de pomenire în calendarul ortodox

Maica Domnului are 10 zile de pomenire în calendarul ortodox

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, din secolul al 6-lea

Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este cunoscută din secolul al 6-lea, când a fost prăznuită pentru prima dată într-o biserică din Ierusalim, construită cu un secol înainte.

Aceas­tă biserică a fost zidită în locul Scăldătorii Oilor din Ierusalim, ea aflându-se aproape de locul în care a fost și casa părinților Maicii Domnului, Ioachim și Ana.

În secolul al 7-lea, sărbătoarea aceasta a fost prăznuită și la Constantinopol, prin mijlocirea Sfântului Andrei Criteanul, care era de origine ierusalimiteană. Ulterior, sărbătoarea s-a extins în întreaga lume ortodoxă.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si