Calendar ortodox 23 august 2021: Ce sărbătoare este azi?

Calendar ortodox 23 august 2021: Iată ce sărbătoare este azi pentru creştin-ortodocşi!

Author: Andreea Stoica luni 23 august 2021 , 08:21

Calendar ortodox 23 august 2021
Calendar ortodox 23 august 2021
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Astăzi, 23 august 2021, în calendarul ortodox se sărbătoreşte Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului.

De asemenea, tot azi sunt pomeniţi Sf. Mucenic Lup şi Sf. Sfintit Mc. Irineu, Episcop de Lugdunum.

Citeste si: Calendar ortodox 25 august 2021: Ce sărbătoare este azi?

Citeste si: Calendar ortodox 24 august 2021: Ce sărbătoare este azi?

Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului

În Biserica Ortodoxă, astăzi, 23 august, se face Odovania Praznicului Adormirii Maicii Domnului. Potrivit rânduielilor ortodoxe, praznicele împărătești au o perioadă de înainte-prăznuire și după-prăznuire, când Biserica marchează sfârșitul sărbătorii respective prin „odovanie”.

Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători

În cazul Praznicului Adormirii Maicii Domnului a fost o zi de înainte-prăznuire și încă 9 zile după prăznuire. În tot acest interval de timp, în cadrul slujbelor din biserică s-au cântat stihiri ale praznicului, iar astăzi în ziua odovaniei, slujba este aproape identică cu cea din ziua de 15 august.

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Următorul praznic care are înainte-prăznuire și după-prăznuire este Nașterea Maicii Domnului, de la 8 septembrie.

Calendar ortodox 23 august 2021: Ce sărbătoare este azi?
Calendar ortodox 23 august 2021: Ce sărbătoare este azi?

Calendar ortodox 23 august 2021: Sf. Mucenic Lup şi Sf. Sfintit Mc. Irineu 

Sfantul Mucenic Lup a vietuit la sfarsitul secolului al III lea si inceputul celui de-al IV lea, in cetatea Novae, de langa Dunarea de Jos, ca sclav. Localitatea Novae era asezata in provincia Moesia Inferior, unde este astazi orasul Svistov, in Bulgaria, pe malul drept al Dunarii, in dreptul localitatii Zimnicea. Din acest motiv, sunt persoane care sustin ca Sfantul Lup ar fi din acelasi neam cu noi.

Citeste si: Sfanta Maria Mica. Pe ce data este aceasta sarbatoare in calendar

Sfantul Lup a fost servitorul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie din Tesalonic. Dupa uciderea Sfantului Dimitrie, Lup a inmuiat marginea vesmantului in sangele lui si i-a luat inelul. Cu acest strai si inel, Sfantul Lup a savarsit multe minuni, aducand vindecare pentru multe boli si neputinte.

Pentru ca nu primise botezul, s-a rugat lui Dumnezeu sa-l invredniceasca de botez, inainte de a-si da duhul. Dupa aceasta rugaciune, a inceput sa ploua peste acest mucenic. Astfel, in chip minunat a primit botezul, conform crestinortodox.ro.

Calendar ortodox 23 august 2021
Calendar ortodox 23 august 2021

Citeste si: “Am fost foarte afectată.” Catinca Roman, prima reacție după ce sora ei, Oana, a dezvăluit că nu vrea să-și viziteze mama- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Din relatarea vietii sale aflam ca intr-o zi a zdrobit idolii paganilor, motiv pentru care inchinatorii la idoli cautau sa-l omoare. Este pazit in chip minunat de furia acestora, iar dupa ce primeste botezul in chip miraculos, s-a predat de bunavoie in mainile paganilor. Dupa nenumarate chinuri, a fost osandit la taiere cu sabia, astfel incat, pe 23 august, anul 304, Sfantul Lup a trecut la cele vesnice.

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?

Tot astăzi, se face pomenirea Sfântului Mucenic Irineu, episcopul de Lugdunum (Lyon), care şi-a dat viaţa pentru Hristos.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si