Calendar ortodox 25 august 2021: Ce sărbătoare este azi?

Calendar ortodox 25 august 2021: Iată ce sărbătoare este azi pentru creştin-ortodocşi!

Author: Andreea Stoica miercuri 25 august 2021 , 09:02

Calendar ortodox 25 august 2021: Ce sărbătoare este azi?
Calendar ortodox 25 august 2021: Ce sărbătoare este azi?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 25 august 2021: Astăzi, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte Aducerea moastelor Sf. Apostol Bartolomeu. De asemenea, tot azi este pomenit şi Sf.

Apostol Tit.

Sfântul Apostol Bartolomeu este unul dintre cei doisprezece Apostoli. Împreună cu Sfântul Apostol Filip şi Mariami, sora acestuia, au fost prezenţi în cetăţile din Siria şi Asia de Sus, vestind învăţătura lui Hristos.

Mai târziu va ajunge în Arabia, Persia, India şi apoi în Armenia, locul în care va fi ucis. Moaştele sale au fost aşezate într-o raclă şi au adus multe tămăduiri. Datorită minunilor care se petreceau la mormântul acestuia, păgânii au aruncat în mare racla în care se aflau moaştele Sfântului Bartolomeu. Ele au ajuns în Liparia, unde, prin vedenie dumnezeiască, episcopul Agaton, însoţit de cler şi popor, le-a aşezat într-o biserică închinată Sfântului Bartolomeu.

Aici au rămas până în vremea împăratului Teofil. Din cauza atacurilor venite din partea musulmanilor, moaştele sale au fost duse în cetatea Venend.

Calendar ortodox 25 august 2021: Cine a fost Sfântul Apostol Tit?

Sfântul Apostol Tit este pomenit în calendarul creştin ortodox la 25 august.

Sfântul Tit s-a născut într-o familie nobiliară, în Creta. Era rudă a guvernatorului insulei şi în această calitate a fost trimis la Ierusalim pentru a da mărturie despre faptele nemaiauzite care uimeau lumea. Căci se auzise în Creta că Hristos Dumnezeu S-a arătat în trup printre oamenii din Ierusalim.

Calendar ortodox 25 august 2021
Calendar ortodox 25 august 2021

Citeste si: Sfaturi de care să ții cont pentru o spovedanie corectă

Citeste si: Claudia Puican și Armin Nicoară urmează să devină părinți? Artistul a rupt tăcerea și a spus adevărul despre acest zvon: ”Îmi doresc un băiețel”- kanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer rupe tăcerea, după divorț: „Am tot sperat că ne vom împăca”. Deea a plecat de acasă acum 4 săptămâni- wowbiz.ro

Ajuns la Ierusalim, Sfântul a fost martor al minunilor Mântuitorului Hristos, dar a văzut şi patimile Lui, îngroparea şi Învierea, dumnezeiasca Sa Înălţare; apoi Pogorârea Preasfântului Duh asupra Sfinţilor Apostoli.

Sfântul Apostol Tit era însă străin şi chiar dacă crezuse în Hristos de la început, încă nu se botezase. De abia după Sinodul Apostolic de la Ierusalim, care a avut loc în jurul anului 50, au fost primiţi în Biserică cei dintre neamuri, păgâni, cei netăiaţi împrejur. Tăierea împrejur era impusă de legea lui Moise şi era o practică absolut obligatorie pentru israeliţi.

La primul Sinod al Bisericii, Sfinţii Apostoli au hotărât ca neamurile nou creştinate să rămână fără tăierea împrejur. Mai întâi a fost botezat Cornelie sutaşul; apoi, după el, şi ceilalţi elini. Atunci şi Tit a fost botezat de Sfântul Apostol Pavel.

Citeste si: Calendar ortodox septembrie 2021: Cele mai importante sărbători

Calendar ortodox 25 august 2021
Calendar ortodox 25 august 2021

După botez a fost hirotonit şi trimis cu Sfântul Apostol Pavel să înveţe şi să hirotonească pe cei ce i-ar socoti a fi vrednici.

L-a însoţit pe Sfântul Apostol Pavel în călătoriile sale propovăduind pretutindeni cuvântul lui Dumnezeu. Au ajuns şi în Creta, unde domnea Rustil, cumnatul lui Tit după soră, şi au ajutat la constituirea bisericii lui Hristos. Din Creta s-au dus în Asia şi de acolo la Roma, unde au rămas până la moartea Sfântului Apostol Pavel.

Citeste si: “Mi-am format un principiu de viață care s-ar putea să supere pe multă lume.” Dinu Maxer a dezvăluit motivele reale ale divorțului- kfetele.ro

Citeste si: Dinu Maxer a rupt tăcerea și a oferit primele detalii despre divorțul de Deea Maxer. Fosta lui soția a trimis un mesaj în direct: "Incompatibili în principii, dorințe, vise, mentalitate, planuri, putere de iubire și implicare”- radioimpuls.ro

Sfântul Apostol Tit s-a întors în Creta, unde a avut sfârşitul, la o vârstă înaintată: "La sfârşitul său a văzut pe sfinţii îngeri venind să-i ia sufletul. Lui i se luminase faţa ca soarele, căci întreaga sa viaţă fusese lumina lumii".

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si