Calendar ortodox 26 august 2023. Biserica ortodoxă sărbătorește sâmbătă, pe 26 august 2023, pe Sfinții Adrian și Natalia. Cei doi au fost soț și soție. Sfânta Natalia a trecut la cele veșnice lângă moaștele soțului ei, Sfântul Adrian.

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Calendar ortodox 26 august 2023. Cine au fost Sfinții Adrian și Natalia?

Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție, au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian.

Spre deosebire de soția lui, Natalia, care era creștină, Adrian era păgân și pretor al Nicomidiei. Adrian a ales să devină creștin la vârsta de 28 de ani, după ce a aăzut bcurajul a 23 de creștin din timpul unei persecuții.

La 13 luni de la căsătoria cu Natalia, Adrian a fost întemnițat și torturat, împreună cu alți creștini. La torturarea lui Adrian a participat și soția acestuia, Natalia, încurajându-i credința.

Natalia și-a îndemnat soțul să cugete asupra bunătăților cerești, spunându-i: "Scurte sunt caznele, dar cele ce urmează sunt fără de sfârșit; scurtă este suferința, dar slava muceniciei veșnică. Sufeăa durerea numai puțină vreme și curând te vei bucura cu îngerii".

Adrian și-a dat duhul după ce brațele și picioarele i-au fost strivite de ciocanul pe nicovală. După moarte, Adrian s-a arătat soției sale, iar Natalia a înțeles că urmează să treacă alături de soțul ei, în împărăția cerurilor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Din Sinaxar aflăm că nelegiuitul împărat a poruncit ca trupurile Mucenicilor să fie aruncate în foc. Natalia a ascuns, în taină, mâna soțului ei. Un potop a stins focul în care ardeau trupurile mucenicilor, iar credinciosul Eusebiu le-a dus la Arghiropole, într-o biserică.

Natalia a fugit de un păgân care a cerut-o în căsătorie, la moaștele soțului ei. Ajunsă lângă Sfântul Adrian, Natalia s-a rugat mult și apoi și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Natalia a fost îngropată lângă Mucenici, potrivit crestinortodox.ro.

Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție, au trăit în Nicomidia

Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție, au trăit în Nicomidia

[Sursa foto: doxologia.ro]

Citește și: Mesaje de Sf. Ana 2023: Urări și felicitări cu La mulți ani!

Rugăciune către Sfinții Adrian și Natalia

"O, pereche fără de prihană și aleasa Domnului! O, preadorită doime și lui Hristos preaiubită! O, însoțire preabună și lui Dumnezeu fericită! Cine nu se va spăimânta de aceasta, auzind faptele cele mai presus de om? Cum femeia s-a îmbărbătat asupra tiranului celui amar, și pe bărbatul ei l-a întarit a nu slăbi în cele cumplite, ci să aleagă a muri pentru credință mai degrabă decât a trai. O, graiuri împletite de Dumnezeu ale înțeleptei Natalia! O, sfătuiri dumnezeiești care au străbatut cerurile și au facut pe măritul Adrian cunoscut către însuși scaunul Împaratului Celui mare! O, însoțire sfântă! Rugați-vă lui Hristos pentru noi, care din dragoste săvârșim pomenirea voastră, să ne mântuim din ispite și de tot necazul" (Mineiul pe August, p.300), potrivit crestinortodox.ro.

Calendar ortodox august 2023. Cele mai importante sărbători

Iată calendarul ortodox pentru luna august 2023!

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Calendar ortodox 26 august 2023: Ce sărbătoare este sâmbătă?

Calendar ortodox complet pentru 2023. Cele mai importante sărbători din acest an

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Calendar ortodox 25 august 2023: Ce sărbătoare este vineri?

 

  • 1 M Scoaterea Sf. Cruci; Sf. 7 frați Mc. Macabei (Începutul Postului Adormirii Maicii Domnului) (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • 2 M Aducerea moaștelor Sf. Întâi Mc. și Arhid. Ștefan; Dreptul Gamaliel; Binecredinciosul Împ. Iustinian cel Mare (Post. Nu se fac nunți)
  • 3 J Sf. Cuv. Isaachie, Dalmat și Faust; Sf. Mironosiță Salomeea; Sf. Cuv. Teodora din Tesalonic (Post. Nu se fac nunți)
  • 4 V Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil (Post. Nu se fac nunți)
  • 5 S Înainte-prăznuirea Schimbării la Față a Domnului; †) Sf. Cuv. Ioan Iacob de la Neamț; Sf. Mc. Evsignie; Sf. Nona, mama Sf. Ier. Grigorie Teologul; Sf. Ier. Fabian, ep. Romei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • 6 D (†) Schimbarea la Față a Domnului (Pobrejenia) (Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)
    Ap. II Petru I, 10-17; Ev. Matei XVII, 1-9; glas 8, voscr. 9
  • 7 L †) Sf. Cuv. Teodora de la Sihla; †) Sf. Cuv. Pafnutie – Pârvu Zugravul; Sf. Cuv. Mc. Dometie Persul; Sf. Sfințit Mc. Narcis, arhep. Ierusalimului; Sf. Cuv. Nicanor (Post. Nu se fac nunți)
  • 8 M Sf. Ier. Emilian Mărt., ep. Cizicului și Miron, ep. Cretei (Post. Nu se fac nunți)
  • 9 M Sf. Ap. Matia; Sf. 10 Mc. Mărt. pentru icoana lui Hristos (Post. Nu se fac nunți)
  • 10 J Sf. Mc. Laurențiu, arhid.; Sf. Sfințit Mc. Xist, ep. Romei; Sf. Mc. Ipolit (Post. Nu se fac nunți)
  • 11 V †) Sf. Ier. Nifon, patr. Constantinopolului; Sf. M. Mc. Evplu, arhid. (Post. Nu se fac nunți)
  • 12 S Sf. Mc. Fotie și Anichit (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • 13 D Odovania praznicului Schimbării la Față a Domnului; Mutarea moaștelor Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Cuv. Dorotei și Dositei (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
    Duminica a X-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului); Ap. I Corinteni IV, 9-16; Ev. Matei XVII, 14-23; glas 1, voscr. 10
  • 14 L Înainte-prăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sf. Prooroc Miheia (Prohodul M. D.) (Post. Nu se fac nunți)
  • 15 M (†) Adormirea Maicii Domnului (Nu se fac nunți)
  • 16 M Aducerea Sf. Mahrame a Domnului din Edesa la Constantinopol; †) Sf. Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache; †) Sf. Cuv. Iosif de la Văratec; Sf. Mc. Diomid (Post. Nu se fac nunți)
  • 17 J †) Sf. Gheorghe Pelerinul; Sf. Mc. Miron pr., Straton și Ciprian
  • 18 V Sf. Mc. Flor și Lavru (Post. Nu se fac nunți)
  • 19 S Sf. Mc. Andrei Stratilat, Timotei, Agapie și Tecla
  • 20 D Sf. Prooroc Samuel; Sf. Mc. Sever, Eliodor și Teoharie. Duminica a XI-a după Rusalii (Pilda datornicului nemilostiv); Ap. I Corinteni IX, 2-12; Ev. Matei XVIII, 23-35; glas 2, voscr. 11
  • 21 L Sf. Ap. Tadeu; Sf. Mc. Vasa, cu fiii ei; † Sf. Mc. Donat diac., Romul pr., Silvan diac. și Venust
  • 22 M Sf. Mc. Agatonic și cei îmtruna cu ei
  • 23 M Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului; † Sf. Mc. Lup; Sf. Sfințit Mc. Irineu, ep. de Lugdunum (Lyon) (Post. Nu se fac nunți)
  • 24 J Sf. Sfințit Mc. Eutihie; Sf. Mc. Tation
  • 25 V Aducerea moaștelor Sf. Ap. Bartolomeu; Sf. Ap. Tit (Post. Nu se fac nunți)
  • 26 S Sf. Mc. Adrian și Natalia, soția sa
  • 27 D Sf. Cuv. Pimen cel Mare; Sf. Mc. Fanurie; Sf. Ier. Osie, ep. Cordobei. Duminica a XII-a după Rusalii (Tânărul bogat); Ap. I Corinteni XV, 1-11; Ev. Matei XIX, 16-26; glas 3, voscr. 1
  • 28 L Sf. Cuv. Moise Etiopianul; Dreptul Iezechia
  • 29 M (†) Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul; Fapte XIII, 25-33 (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
  • 30 M †) Sf. Ier. Varlaam, mitr. Moldovei și Ioan de la Râșca și Secu, ep. Romanului; Sf. Ier. Ioan, Pavel cel Nou și Alexandru, patr. Constantinopolului (Post. Nu se fac nunți)
  • 31 J Așezarea în raclă a cinstitului brâu al Maicii Domnului

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si