Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Ce sărbătoare religioasă este duminică?

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Este sărbătoare pentru toţi creştin-ortodocşii. Ce sfinţi sunt pomeniţi în această zi?

Author: Alina Raducu vineri 24 septembrie 2021 , 14:00

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Ce sărbătoare religioasă este duminică?

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Ce sărbătoare religioasă este duminică?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. În data de 26 septembrie 2021, Biserica Ortodoxă pomenește doi mari sfinți, și anume: Sfantul Domnitor Neagoe Basarab; Sfantul Ioan Evanghelistul.

Cine a fost Sfantul Neagoe Basarab?

Sfantul Neagoe Basarab este pomenit în fiecare an de Biserica Ortodoxă pe 26 septembrie. Astfel, canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, alaturi de cea a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina si a Sfantului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc la Bucuresti, de praznicul Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie, potrivit creștinortodox.

Totodată, Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 1521. Aesta a fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar  pe piatra de mormant sta scris: "A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si

a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.

Citeste si: Moşii de toamnă 2021: Când pică Sâmbăta Morţilor?

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Ce sărbătoare religioasă este duminică?

Calendar ortodox 26 septembrie 2021. Ce sărbătoare religioasă este duminică?

Citeste si: Calendar ortodox 2021 septembrie: Cele mai importante sărbători  

De asemenea, conicarul Gavriil Protul, in "Viata Sfantului Nifon", patriarhul Constantinopolului, a spus despre Sfantul Neagoe Basarab: "Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit?... Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da. Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie". Tot din aceasta lucrare, aflam ca Neagoe l-a avut profesor si duhovnic pe Sfantul Nifon: "Iar fericitul Nifon il intarea in invataturile sale".

Sfântul Neagoe Basarab a facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca. A fost ctitor al multor biserici din tara si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", lucrare cu un continut moral-crestin.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si