Calendar ortodox 29 aprilie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Este sărbătoare mare pentru toți creștinii ortodocși: Izvorul Tămăduirii. Iată ce sfinți sunt pomenți, vineri, în calendarul ortodox!

Author: Alina Raducu joi 28 aprilie 2022 , 09:21

Calendar ortodox 29 aprilie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Calendar ortodox 29 aprilie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

[Sursa foto: doxologia.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 29 aprilie 2022.  În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna luminată, mai exact perioada cuprinsă între Duminica Învierii şi Duminica Tomii sau prima duminică după Înviere, este prăznuită sărbătoarea Izvorul

Tămăduirii.

Calendar ortodox 29 aprilie 2022: Izvorul Tămăduirii

Izvorul tămăduirii este o sărbătoare cu „ţinere", adică având slujba săvârşită în biserică, o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei.

Sărbătoarea- Izvorul Tămăduirii este închinată Maicii Domnului şi face parte din seria sărbătorilor mici, închinate Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu.

În Vinerea din Săptămâna Luminată, în fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii”. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiției, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare un izvor cu apă vindecătoare.

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?

Sărbătoarea închinată Maicii Domnului amintește, totodată, și de Vinerea Mare. Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care a vărsat atunci lacrimi lângă Crucea Mântuitorului, ni se arată acum ca izvor de nădejde și de vindecare.

Tot în această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfințire a apei.

Citeste si: Tradiţii de Izvorul Tămăduirii 2022: Ce nu este bine să faci în Vinerea Luminată?

De asemenea, credincioșii care participă la Sfânta Liturghia din ziua praznicului Izvorul Tămăduirii iau agheasmă pe care o folosesc la stropirea caselor, grădinilor și ogoarelor.

Calendar ortodox 29 aprilie 2022. Cine au fost Sfinții nouă mucenici din Cizic?

Tot în această zi mai sunt pomeniți în Biserica Ortodoxă și Sfinții nouă mucenici din Cizic.

Calendar ortodox 29 aprilie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Calendar ortodox 29 aprilie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

[Sursa foto: basilica.ro]

Sfinţii nouă mucenici din Cizic. Cei nouă mucenici: Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemon, Magnu, Teodot, Tavmasie şi Filimon († 303-305), au suferit numeroase chinuri în timpul persecuţiei lui Diocleţian (284-305) pentru că au refuzat să se lepede de Hristos. În cele din urmă au suferit moarte martirică prin decapitare, basilica.ro.

Trupurile lor, care au fost învrednicite de Dumnezeu cu darul nestricăciunii, au fost găsite de către creştinii din Cizic în timpul împăratului Constantin Cel Mare (306-337).

Citeste si: Rugăciune înainte de împărtăşanie


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si