Calendar ortodox 29 august 2023: Ce mare sărbătoare este marți?
Calendar ortodox 29 august 2023: Ce mare sărbătoare este marți? Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este pomenită în fiecare an în ziua de 29 august, fiind ultima sărbătoare cu cruce roșie din anul bisericesc ortodox, care se încheie în ultima zi din luna august și începe pe 1 septembrie.
Calendar ortodox 29 august 2023. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi de post pentru creștinii ortodocși.
Toți credincioșii trebuie să urmeze modelul vieții înfrânate a Sf.
Ioan Botezătorul și să respingă desfrânare lui Irod, care din cauza ospățului fără măsură, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul.
Calendar ortodox 29 august 2023. Cum a fost ucis Sfântul Ioan Botezătorul
Calendar ortodox 29 august 2023. Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a fost mergător înaintea Mântuitorului şi cel care i-a pregătit calea lui Iisus Hristos.
Sfântul Ioan Botezătorul a murit de moarte mucenicească, din cauza fărădelegilor lui Irod Antipa, fiul lui Irod cel Mare, cel care i-a ucis pe pruncii din Betleem, potrivit Ziarului Lumina.
Regele Irod Antipa, aprins fiind de patima desfrânării, a luat-o de nevastă pe soţia fratelui său, Filip, făcându-se astfel răpitor, desfrânat şi amestecător de sânge.
Pentru aceasta, Sfântul Ioan Botezătorul, care era păzitor al Legii lui Dumnezeu şi propovăduitor al pocăinţei, îl mustra pe rege înaintea tuturor. Irod a poruncit ca prorocul să fie întemniţat, dar nu l-a ucis, pentru că se temea de popor şi chiar îl asculta uneori, luând aminte la cuvintele lui.
Tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul
Sfântul Ioan Botezătorul a stat mai multe luni în temniţă, în cetatea Maherus de lângă Marea Moartă.
Fiind ziua de naştere a lui Irod, regele s-a îmbătat şi după dansul fiicei Irodiadei, Salomeea, i-a promis acesteia că-i va îndeplini orice dorinţă.
Sfătuindu-se Salomeea cu mama ei, a cerut de la Irod să-i taie capul Sfântului Ioan.
Şi astfel, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a trecut la cele veşnice, la porunca unui rege împătimit şi a unei femei nelegiuite.
Sfântul Ioan Botezătorul a apărat întreaga sa viaţă Legea lui Dumnezeu şi s-a învrednicit de cununi în cereasca Împărăţie a lui Hristos.
Ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor. Si dupa cum postim in fiecare vineri, ca zi a rastignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.
Tradiții de Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul
De sărbătoarea Tăierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, exista credinta in popor ca nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupea cu mana.
In popor se vorbea si de inceperea unui post, numit "de la cruce pana la cruce", un post care tinea pana pe 14 septembrie (Inaltarea Sfintei Cruci), neconsemnat in calendarul crestin, care avea rolul de a-i curati pe cei care au savarsit pacate grave.
Tot in popor era intalnita si interdictia de a taia si manca fructe si legume cu forma rotunda, de exemplu pepenele nu era consumat in aceasta zi. Subliniez ca aceste obiceiuri nu au legatura cu Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, deci, nu trebuie respectate.