Calendar ortodox 6 august 2021: Schimbarea la faţă

Calendar ortodox 6 august 2021. Schimbarea la Față a Domnului este unul din Praznicele împărătești ale Bisericii Ortodoxe, această sărbătoare fiind prăznuită, anual în data de 6 august. Schimbarea la Față a Domnului este marcată cu cruce roşie în calendarul ortodox.

Author: Alina Raducu joi 05 august 2021 , 20:10

Calendar ortodox 6 august 2021: Schimbarea la faţă
Calendar ortodox 6 august 2021: Schimbarea la faţă[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 6 august 2021. Schimbarea la Față a Domnului 6 august 2021.

Prima și singura zi cu dezlegare la peşte din Postul Adormirii Maicii Domnului.

Schimbarea la față este o sărbătoare importantă pentru creștini, aceasta este în calendarul creştin ortodox, marcată cu cruce roşie. 

În tradiția populară, pe data de 6 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Schimbarea la Faţă”, denumită și „Obrejenie” ori „Pobrejenie”, având semnificația de „probozire”, adică certare a oamenilor care nu ascultau.

Totodată, Schimbarea la Față a Domnului aminteste credincioșilor de minunea care a avut loc pe muntele Tabor, unde Hristos isi descopera dumnezeirea Sa prin natura umana pe care si-a asumat-o. Evanghelistul Mateidescrie aceasta intamplare astfel (Matei 17, 2) “Si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina”.

Calendar ortodox 6 august 2021: Schimbarea la faţă
Calendar ortodox 6 august 2021: Schimbarea la faţă[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Schimbarea la faţă, sărbătoare 6 august: Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?

Schimbarea la Față 2021- Dezlegare la pește

Conform, Bisericii Ortodoxe Române, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului se dă dezlegare la pește, această sărbătoare având loc în Postul Adormirii Maicii Domnului, care a început pe 1 august 2021 și durează până pe 14 august. 

De asemenea, Schimbarea la Față a Domnului este singura zi din post în care se poate mânca pește. Postul Adormirii Maicii Domnului este al treilea post din cele patru de peste an, dar și postul cu cele mai puține dezlegări la pește.

Postul Adormirii Maicii Domnului precede sărbătoarea cu același nume, care se celebrează în fiecare an la data de 15 august.

Calendar ortodox 6 august 2021: Schimbarea la faţă
Calendar ortodox 6 august 2021: Schimbarea la faţă[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Ce ai voie si ce nu ai voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Rugăciunea către Domnul Iisus Hristos pe care să o rostești în această zi sfântă

„Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mântuitorul sufletelor noastre, mărturisim înaintea Ta, întru această zi a răstignirii Tale, în care ai pătimit și ai primit moarte pe Cruce pentru păcatele noastre, că noi suntem cei ce Te-am răstignit cu păcatele noastre cele multe și cu fărădelegile noastre cele rele. De aceea, ne rugăm bunătății Tale celei nemărginite să ne faci și pe noi părtași sfintelor Tale Patimi, cinstitelor răni și morții Tale celei de viață făcătoare, pentru ca să ne învrednicim, prin darul Tău, să câștigăm și noi asemenea Ție, pentru dragostea Ta, precum Tu, Cel Milostiv, le-ai răbdat pentru mântuirea noastră, întărindu-ne pururea cu aceeași putere și răbdare ce ai avut când Te-au răstignit nemulțumitorii evrei.

Și ne înviază simțirile noastre cele sufletești, ca să cunoaștem moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut și zidirile cele neînsuflețite, care s-au mișcat la răstignirea Ta, cum Te-a cunoscut tâlharul cel credincios și, rugându-Ți-se, l-ai primit în Rai. De aceea întărește-ne, Doamne, ca să putem ridica cu bucurie, de astăzi înainte, Crucea Ta cu deplină pocăință. Întristarea morții Tale să o simțim, precum au simțit-o Preasfânta Ta Maică, ucenicii Tăi și mironosițele femei.

Dă-ne, Doamne, și nouă, darul Tău, precum ai dat atunci tâlharului celui rău, și iartă păcatele noastre pentru sfintele Tale Patimi, și ne primește prin pocăință împreună cu el în Rai, ca un Dumnezeu și Ziditor ce ne ești. Asemenea fă cu toți creștinii, vii și morți, precum se roagă Ție, în toate zilele, Sfânta Biserică și le iartă lor toate păcatele și-i învrednicește pe ei de Împărăția Ta ca să vadă lumina Ta și să mărească slava Ta. Ne închinăm Crucii Tale, Hristoase, și zicem către dânsa: mărire ei pentru dragostea Ta.

Bucură-te, Preacinstită Cruce a lui Hristos, că prin tine s-a mântuit lumea, ridicând asupra ta pe Iisus țintuit. Bucură-te, pom preamărit, pentru că Tu ai ținut Rodul vieții Ce ne-a mântuit din moartea păcatului.

Bucură-te, toiagul cel tare care ai sfărâmat ușile iadului. Bucură-te, cheia împărătească ce ai deschis ușa Raiului. Ne bucurăm și noi pentru că vedem pe vrăjmașii Tăi surpați jos, iar pe prietenii Tăi că împărățind în ceruri, pe vrăjmașii Tăi biruiți de puterea Ta, iar pe creștinii ce Ți se închină, înarmați cu puterea Ta. O, Răstignitul meu Hristoase, câte ai pătimit pentru noi, câte răni, câte scuipări, câte batjocuri și câtă necinste ai răbdat pentru păcatele noastre, pentru ca să ne dai pildă de adevărată răbdare! De aceea, cum putem noi să fugim de Cruce, văzând pe Hristos că este ridicat pe ea? Cum să ne pară grele chinurile, văzând pe Stăpânul nostru că le iubește și le cere și le socotește Lui de mare cinste? Rușine ne este, cu adevărat, de ne vom întrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii sau de ispitele ce ni le aduc diavolii, trupul și gândurile noastre cele rele, sau pentru sărăcia și bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu pentru păcatele noastre, deoarece acestea toate le trimite pentru ca să ne apropie mai mult de El, pentru ca să-L slăvim și să ne pedepsim în această viață pentru binele nostru, pentru ca să ne odihnim cu mai multă mărire întru Împărăția Lui cea veșnică. Și, de vreme ce este așa, înmulțe ște-ne, Doamne, ostenelile, ispitele și durerile, dar să ne înmulțești împreună și să ne prisosești și răbdarea și puterea, ca să putem răbda toate câte ni s-ar întâmpla. Pentru că recunoaștem că suntem neputincioși de nu ne vei întări, orbi de nu ne vei lumina, legați de nu ne vei dezlega, fricoși de nu ne vei face îndrăzneți, răi de nu ne vei preface în buni, pierduți de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei răscumpăra cu bogata și dumnezeiasca Ta putere și cu darul Sfintei Tale Cruci, căreia ne închinăm și o mărim, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si