Boboteaza 2021: Calendar ortodox 6 ianuarie. Ce trebuie în această zi sfântă?

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza 2021. Este sărbătoare mare! Botezul Domnului este sărbătorit, în fiecare an, pe 6 ianuarie. Tradiţii şi obiceiuri

Author: Mircea Pop miercuri 06 ianuarie 2021 , 07:26

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza
Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza reprezintă o sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi şi catolici. 

Sarbatoarea Bobotezei este amintita din secolul al II lea, la Sfantul Clement Alexandrinul. Mentionam ca in primele secole, Boboteaza era sarbatorita impreuna cu Nasterea Domnului, pe 6 ianuarie. Incepand cu secolul al IV lea, cele doua sarbatori au fost despartite: 25 decembrie fiind data stabilita pentru praznuirea Nasterii Domnului si 6 ianuarie pentru Botezul Domnului.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Tradiții de Bobotează

Potrivit tradiţiei populare, în noaptea de Bobotează, fetele tinere îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase, pun o rămurică de busuioc sub pernă şi îşi visează ursitul. De asemenea, se spune că fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an. Se mai crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii înainte de ziua de Bobotează despre locurile unde sunt ascunse comorile. De Bobotează nu se spală rufe, sunt interzise certurile în casă şi nu se împrumută nimic.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza
Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza

Citeste si: Mesaje de Bobotează 2021: Urări şi felicitări pentru Botezul Domnului

Un alt obicei mai este întrecerea bărbaţilor înot după cruce. Preotul aruncă o cruce în apă şi mai mulţi bărbaţi se aruncă pentru a o aduce înapoi. Primul care ajunge la cruce primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot restul anului. În trecut, bărbatul care aducea crucea la mal primea daruri de la domnitorul ţării.

În unele sate, în trecut, femeile se adunau în grupuri mari, la una dintre ele acasă, şi aduceau mâncare şi băutură, cântau şi dansau. Dimineaţa ieşeau pe stradă şi luau pe sus bărbaţii care le apăreau în cale, îi duceau la râu şi îi ameninţau cu aruncatul în apă.

Ce se face de Bobotează

În alte zone ale lumii, tradiţiile şi obiceiurile de Bobotează sunt diferite.

Citeste si: Ce trebuie să spui înainte să bei din aghiasma sfințită în ziua Bobotezei

În Franţa, pe vremuri se gătea "la galette des rois”, o plăcintă care se împărţea, potrivit obiceiului, în tot atâtea felii câţi oameni erau la masă şi una în plus, denumită "a Bunului Dumnezeu” sau "a Fecioarei”, care era dată primului sărac.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza
Calendar ortodox 6 ianuarie 2021: Boboteaza

În prezent se ascunde o figurină, sub forma unui rege mag, în interiorul plăcintei, iar acela dintre meseni care va descoperi figurina în porţia sa va fi regele zilei.

Citeste si: Ce se mănâncă de Boboteaza 2021. Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe mesele de sărbătoare ale românilor

În Olanda şi în Belgia se prepară un desert cu cremă de migdale, în care se ascunde o figurină sub forma unui mag, la fel ca în Franţa. Membrul cel mai tânăr din familie se aşează sub masă şi alege feliile, iar cel desemnat rege al zilei îşi alege şi o regină. Pe timpul zilei, copiii merg cu steaua din casă în casă pentru a primi dulciuri şi mandarine.

Mesaje de Bobotează 2021: Urări şi felicitări pentru Botezul Domnului

Fie că Botezul Domnului să va aducă pace, iubire, bucurie și fericire în mijlocul familiei.

Dragi prieteni, cu prilejul sărbătorii botezului Domnului va doresc pace și bucurie, pace și mântuire întru mulți și fericiți ani!

Sfânta de azi, să vă aducă bucurie, vindecare, reuşită şi mult spor în toate.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si