Ce trebuie să spui înainte să bei din aghiasma sfințită în ziua Bobotezei

Sfințirea cea Mare a apei sau Aghiasma Mare, este o slujbă săvârşită numai de Bobotează. Sfințirea cea mare a apelor se face de două ori pe an: în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului, pe 6 ianuarie. Slujba Aghiasmei Mari este mai dezvoltată și mai solemnă decât la Aghiasma mică, iar cântările și rugăciunile din cursul slujbei, pomenesc îndeosebi Botezul Domnului în apele Iordanului.

Author: Alina Raducu Tuesday 05 January 2021 , 12:34

Ce trebuie să spui înainte să bei din aghiasma sfințită în ziua Bobotezei
Ce trebuie să spui înainte să bei din aghiasma sfințită în ziua Bobotezei
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La finalul slujbei, preotul slujitor afundă de trei ori crucea și busuiocul în apă cântând troparul praznicului: „În Iordan botezându-te Tu Doamne …”

Ce trebuie să spui înainte să bem Aghiasmă Mare?

După tradiție, înainte de a bea Aghiasmă Mare trebuie să ne închinăm și să spunem „Doamne ajută”, după care vom gusta de opt ori din această apă sfințită, cifra opt ne amintește de veșnicie, de viața de veci, căci în Cartea Apocalipsei se vorbește despre ziua a opta, ce va urma după Judecata universală. Aghiasma Mare se ia pe nemâncate timp de opt zile, pentru că ea ne cheamă să căutăm viaţa şi bucuria veşnică în iubirea Preasfintei Treimi. Nu mâncăm nimic înainte de împărtășirea cu Aghiasma Mare pentru a arăta că nimic din cele lumești, trecătoare nu este mai important decât hrana cea spirituală. După Sfânta Liturghie, întâi gustăm din Aghiasma Mare, apoi luăm sfânta anaforă. Chiar atunci când ne împărtășim putem gusta din ea, bineînțeles după ce am primit dumnezeiasca Euharistie.

Aghiasma mare din orice sfânt lăcaș este încărcată cu darurile dumnezeiești ale Duhului Sfânt: săvârșește minuni, tămăduiește bolnavi, apără casele creștinilor de duhurile necurate, curățește mintea de gândurile rele, îi izbăvește din primejdii pe cei credincioși.

Ce trebuie să spui înainte să bei din aghiasma sfințită în ziua Bobotezei
Ce trebuie să spui înainte să bei din aghiasma sfințită în ziua Bobotezei

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Bobotează. Ce nu este deloc bine să faci în Ajunul Bobotezei

Cum trebuie să pătrăm Aghiasma Mare?

Cum trebuie păstrată aghiasma mare Agheasma mare trebuie luată de la biserică doar în sticle perfect curate și păstrată acasă tot într-un loc curat, cu dopul bine închis. Dacă se întâmplă să capete, cu timpul, un miros neplăcut, înseamnă că sticla nu a fost destul de curată. Sau că a fost lăsată destupată și au căzut în apa sfințită impurități.

Dacă aghiasma capătă miros neplăcut, ea nu se varsă cu nici un chip în chiuvetă, ci numai într-o apă curgătoare curată sau la rădăcină unui copac.

Cu această aghiasmă se pot stropi și casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele și livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului.

Citeste si: Calendar ortodox 5 ianuarie 2021: Ajunul Bobotezei. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare?


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cum a fost Dumitru Prunariu la un pas să rateze călătoria în spațiu:... Cum a fost Dumitru Prunariu la un pas să rateze călătoria în spațiu: ''Nu se vedea cât sânge aveam sub ea''
kfetele.ro
Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție
spotmedia.ro
Motivul pentru care Lacul Techirghiol a devenit roz și e chiar mai bun pentru sănătate... Motivul pentru care Lacul Techirghiol a devenit roz și e chiar mai bun pentru sănătate acum (Video)
spotmedia.ro
Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video) Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video)
b1.ro
Serghei Șoigu, vizita secretă, în Ucraina. Cu ce se ocupă ministrul rus al Apărării pe... Serghei Șoigu, vizita secretă, în Ucraina. Cu ce se ocupă ministrul rus al Apărării pe teritoriile ocupate (video)
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Cine primește 700 de lei în iulie. Precizări de la Casa de Pensii Cine primește 700 de lei în iulie. Precizări de la Casa de Pensii
doctorulzilei.net
Această zodie va da lovitura! Mihai Voropchievici: Se va produce un SALT calitativ şi... Această zodie va da lovitura! Mihai Voropchievici: Se va produce un SALT calitativ şi cantitativ
romaniatv.ro
Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si