Calendar ortodox 7 august 2021: Ce sărbătoare este sâmbătă?

Calendar ortodox 7 august 2021. În fiecare an pe 7 august credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Teodora De La Sihla.

Author: Catalina Popa vineri 06 august 2021 , 15:43

 Calendar ortodox 7 august 2021: Ce sărbătoare este sâmbătă?
Calendar ortodox 7 august 2021: Ce sărbătoare este sâmbătă?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Calendar ortodox 7 august 2021. Cine a fost Sfânta Teodora De La Sihla

S-a născut în vremea domniei lui Vasile Lupu și a mitropolitului cărturar Varlaam Moțoc; a fost fiica armașului cetății Neamț Ștefan Joldea- boier cu rang de comis. A fost căsătorită contra voinței sale. Nevând copii, soții hotărăsc împreună să se călugărească, el retrăgându-se la Mănăstirea Poiana Mărului și ea- la vârsta de aproape 30 de ani- la Vărzărești.

Citeste si: Urări de ziua de naştere: Cele mai frumoase felicitări cu "La mulţi ani!"

Năvălirile străine o determină să se retragă în Munții Buzăului (se pare că a trecut și pe la Schitul rupestru Fundătura), unde viețuiește aproape un deceniu (numele ei este pomenit și într-un pomelnic inscripționat în piatră pe altarul schitului rupestru din Munții Buzăului- de la Agatonul Nou).

De aici se îndreaptă mai întâi spre Mănăstirea Neamț, de unde este îndrumată spre Munții Neamțului la schitul Sihăstria (la acea vreme recent înființat în 1655). Cu îndrumarea starețului de aici și cu binecuvântarea egumenului schitului, a suit munții pentru a sihăstri în pustia Sihlei. Cuvântul „sihlă” înseamnă pădure deasă de copaci tineri. Cu peste un un secol mai târziu, Calistrat Hogaș descrie astfel acest sălaș de pustnici.

Inițial Teodora a locuit într-o chilie aflată sub stâncile Sihlei, cedată de un sihastru bătrân. Tradiția orală spune că în vremea altor năvăliri străine, călugărițe refugiate au ajuns și la chilia cuvioasei, aceasta cedându-le locul pentru a se muta într-o peșteră, unde era și mai greu de ajuns. Aici ar fi supraviețuit în cea mai mare parte a timpului.

 Calendar ortodox 7 august 2021: Ce sărbătoare este sâmbătă?
Calendar ortodox 7 august 2021: Ce sărbătoare este sâmbătă?

Citeste si: Calendar creştin ortodox 6 august 2021: Sărbătoare mare azi! Ce nu ai voie să faci de Schimbarea la Faţă?

Când a fost proclamată sfântă

După moartea sa, trupul celei supranumite Floare duhovnicească a Moldovei a rămas în peștera unde își petrecuse mare parte din sihăstrie. Știrea vieții și morții ei ar fi ajuns și la soțul ei, călugărit sub numele de Elefterie, astfel că acesta a plecat de la Poiana Mărului și a venit să-și petreacă cel din urmă deceniu al vieții la Sihăstria, aproape de locul de odihnă soției sale. Pe la 1725 s-a întemeiat schitul Sihla în amintirea ei.

Rămasă înmormântată aici până prin anii 1828-1834, în timpul ocupației rusești a Principatelor Române a fost dusă la Lavra Pecerska din Kiev.

Despre ea Calistrat Hogaș scria în cartea sa Pe drumuri de munte. Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a proclamat canonizarea Cuvioasei Teodora de la Sihla pe 20 iunie 1992, stabilind ca zi de prăznuire data de 7 august.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si