Camera Deputatilor a decis ca Petre Roman sa isi reia mandatul de deputat dupa mai bine de un an. El va primi indemnizatii restante de peste 90.000 lei

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in premiera, marti, un proiect de Hotarare potrivit caruia Petre Roman isi reia mandatul de deputat, dupa mai bine de un an. El si-a pierdut mandatul dupa ce a fost gasit incompatibil de ANI in 2014, insa instanta i-a dat castiga de cauza. Proiectul de Hotarare a fost adoptat cu 216 voturi ”pentru” si o abtinere.

Editor: Alexandra Chiric marți 20 septembrie 2016 , 13:37

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Avand in vedere ca Petre Roman avea o indemnizatie de 5.031 lei pe luna, suma totala care ii va fi returnata se va cifra la 90.558 lei pentru 18 luni.

Petre Roman a fost gasit incompatibil de catre ANI in 2014. Agentia Nationala de Integritate anunta ca Petre Roman este in incompatibilitate din 20 decembrie 2012, intrucat in mandatul de deputat a avut si calitatea de persoana fizica autorizata la “Roman V.

Petre Persoana Fizica Autorizata”, informeaza News.ro.

In aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, insa a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucuresti, in conditiile in care instanta competenta sa judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucuresti. Astfel, in ianuarie 2015, Tribunalul Bucuresti i-a respins cererea. ANI a inceput in acel moment o lunga corespondenta cu Parlamentul, in care a cerut vacantarea postului de deputat detinut de Petre Roman, pe motiv ca decizia de incompatibilitate a ramas definitiva, nefiind atacata in termenul legal.

Citeste si: Ce părere are Maria Cârneci, de fapt, despre soția fiului ei: „Nu o consider noră”. Cântăreața a dat cărțile pe față la „Detectorul de minciuni”- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Intre timp, Petre Roman a continuat seria de sesizari si contestatii, insa, dupa lungi tergiversari- care au culminat cu sanctionarea contraventionala a deputatilor din Comisia juridica, in suma de 2.000 de lei pentru fiecare membru, avand in vedere neaplicarea unei decizii a instantei- Camera Deputatilor a votat, in februarie 2015, incetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.

Ulterior, fostul deputat PNL a castigat o prima batalie in fata Curtii de Apel, care i-a acceptat o sesizare si a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui Petre Roman de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat ca a fost in incompatibilitate. Decizia nu era insa definitiva, iar urmatorul termen al procesului va avea loc in luna octombrie.

Dupa decizia Curtii de Apel, Petre Roman a sesizat Camera Deputatilor, afirmand ca vacantarea mandatului sau nu a fost legala. In iunie 2016, Comisia juridica a transmis un punct de vedere conducerii Camerei potrivit caruia incetarea mandatului de deputat al lui Roman nu s-a facut in conditii legale, urmand ca Biroul sa decida procedura de urmat.

La inceputul acestei sesiuni parlamentare, punctul de vedere al comisiei a fost discutat in Biroul Permanent al Camerei Deputatilor. Liderii forului au decis sa puna pe ordinea de zi a plenului de marti punctul de vedere, urmand ca, in cazul unui vot favorabil, Petre Roman sa isi reia mandatul de deputat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si