Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2023? Tradiții și obiceiuri importante!

Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2023? Paștele se apropie cu pași repezi, însă înainte are loc Lăsata Secului, care aduce numeroase tradiții și obiceiuri importante. Despre ce este vorba?

Author: Laura Macovei joi 16 februarie 2023 , 12:52

Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2023? Tradiții și obiceiuri importante!

Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2023? Tradiții și obiceiuri importante!

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2023? Iată câteva dintre cele mai importante tradiții și obiceiuri de au loc de

Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2023. 

Lăsata Secului este ultima zi dinainte de începutul Postului Paștelui când creștinii ortodocși pot mânca alimente de dulce.

Când are loc Lăsata Secului pentru Postul Paștelui în 2023?

În 2023 Postul Paștelui sau Postul Mare   începe pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie, potrivit calendarului creștin-ortodox. Creștinii ortodocși se pregătesc de Lăsata Secului care are loc pe 19 februarie, când se lasă sec de carne și pe 26 februarie, când se lasă sec de brânză, în zile de duminică.

Oamenii mai numesc Postul Paștelui și Postul Mare.

Citește și: Sâmbăta Sfântului Teodor 2023. Tradiții și obiceiuri românești

Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.

Creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Paștelui duminică, pe 19 februarie 2023 de carne și duminică, pe 26 februarie 2023 de brânză.

Tradiții și obiceiuri importante

În Postul Pașetelui, creştinii trebuie să dea dovadă milostenie și grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice sau cum se mai spune în popor ”alimente de dulce”. În plus, aceştia trebuie să se roage și să facă mai multe fapte bune.

Citeste si: Concediu de odihnă 2023! Până la ce dată se pot recupera zilele de concediu rămase din anul 2022- kanald.ro

Citeste si: Soțul lui Emily Burghelea a dat de înțeles că urmează să devină iar părinți- wowbiz.ro

Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Citește și: Calendar ortodox 16 februarie 2023. Ce sărbătoare este joi?

De Lăsatul Secului este bine ca rudele să fie invitate la masă, dar nu au voie să vină cu mâna goală. Trebuie să aducă mâncăruri preparate sau carne, colaci, turte în foi sau vin.

Femeile nu au voie să coasă sau să toarcă 

Potrivit tradiției, femeile nu au voie să coasă sau să toarcă, pentru a nu atrage lucrurile rele. 

Citeste si: Veste bună pentru femeile din România! Statul oferă vouchere de 250 de lei pentru alimente, chiar înainte de Paște- kfetele.ro

Citeste si: Victor Vrânceanu, primele declarații despre despărțirea de Andreea Antonescu: „Au existat anumite nemulțumiri de ambele părți”- radioimpuls.ro

Tradiția din Ardeal spune că femeile trebuie să spele foarte bine vasele din care s-au mâncat și gătit preparate „de dulce” pentru a nu le „spurca” pe cele de post în cele 40 de zile.

Când avea loc Lăsatul secului de brânză, creștinii jucau mult pentru a crește „cânepa înaltă” și strigau femeile care se aflau pe margine și care nu erau invitate la dans. Când un copil strănuta de Lăsatul Secului, tradiția spunea că trebuie să primească o vacă pentru a avea parte și noroc de ea.

Seara, creștinii luau în gură diverse bucate, închideau ochii și ieșeau afară de trei ori, cu ochii închiși și cu gura plină cu diferite boabe. Atunci le aruncau din gură pentru a fi mâncate de păsări și spuneau: „Cum nu văd eu acum nimic, așa să nu vadă paserile holda mea, ori holdele mele, ori grânele mele!”.

Când se lăsa sec de brânză, toate oalele din casă trebuiau puse cu gura în jos pentru a alunga pagubele.

 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si