Iată ce prevede codul rutier pentru mașinile de poliție și cum ar fi putut fi evitat accidentul din data de 13 ianuarie 2022, în care două copile au fost lovite de un polițist, pe strada Laminorului din București!

Când au mașinile de poliție prioritate. Ce prevede codul rutier

Potrivit OUG, articolul 37 din regulamentul codului rutier, conducătorii de vehicule, sunt obligați să oprească, pe acostament sau cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au

în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonore.

În situația prevăzută, mai sus, în articolul 37, pietonilor le sunt interzisă traversarea și circulația pe carosabil până la trecerea vehiculelor respective. Codul Rutier are prevederi foarte clare în privinţa respectării semnalelor acustice şi luminoase emise de girofarurile montate pe maşinile de intervenţie. 

Însă, în cazul accidentului de pe strada Laminorului din București, în care un poliţist a lovit cu maşina două fetițe pe trecerea de pietoni, mașina de poliție avea doar semnalele luminoase în funcţiune, nu și pe cele sonore așa cum se explică în înformațiile de mai sus.

Astfel, procurorul care se ocupă de acest caz, explică în ce situație se afla mașina de poliție în momentul în care poliţistul a lovit cu maşina două fetițe pe trecerea de pietoni.

”La acest moment, din administrarea mijloacelor de probă, s-a reţinut că avea mijloacele luminoase în funcţiune, dar nu şi pe cele acustice, că nu se afla în misiune, iar procurorii nu au reţinut incidenţa niciunei cauze justificative sau de neimputabilitate”,

a declarat procurorul, Radu Călin.  

„Cât de repede gonea pe şosea, se va stabili după o expertiză.Nu a respectat regimul de viteză”, a mai adăugat procurorul.

Când au mașinile de poliție prioritate și cum putea fi evitată tragedia de pe strada Laminorului

Când au mașinile de poliție prioritate și cum putea fi evitată tragedia de pe strada Laminorului

[Sursa foto: Captura Kanal D]

Citeste si: Tatăl Raisei, fetiţa de 11 ani care a murit după ce a fost lovită de un poliţist pe trecerea de pietoni: „Eu sper că autorităţile o să-şi facă treaba şi datoria”

Cine este vinovat pentru accidentul de pe strada Laminorului din Bucuresti, în care un poliţist a lovit cu maşina doua copile pe trecerea de pietoni

În ceea ce privește motivele producerii accidentului, procurorii menționează că, la momenul accidentului, polițstul se afla într-adevăr în exercitarea atribuțiilor de serviciu, dar acesta nu se afla într-o misiune specială care să justifice viteza pe care o avea, dar și folosirea semnalelor luminoase.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

"Pe data de 13 ianuarie 2022, suspectul, agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Secţia 15 Poliţie, în timp ce conducea o autospecială de poliţie pe un bulevard din Sectorul 1, în momentul în care a ajuns la o trecere de pietoni, ca urmare a nerespectării limitei maximă de viteză admisă în localităţi, nu a acordat prioritate de trecere victimei şi a accidentat-o, provocându-i leziuni traumatice, ce au cauzat decesul imediat al victimei. Victima minoră, în vârstă de 13 ani, era angajată în traversarea carosabilului pe trecerea de pietoni. La acest moment, procurorul de caz apreciază cu privire la dispunerea unor măsuri preventive", a declarat Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, Radu Călin.

Polițistul care a provocat accidentul mortal de pe Bulevardul Laminorului din Sectorul 1 al Capitalei este cercetat acum pentru ucidere din culpă în libertate, sub control judiciar.

Reamintim că, pe data de 13 ianuarie, o fetiță de 11 ani, Raisa, alături de prietena sa, Marina, au fost lovite violent, în urma unui accident rutier provocat de un poliţist care circula cu viteză, pe o stradă din Sectorul 1 al Capitalei, având doar semnalele luminoase aprinse. La momentul producerii incidentului, cele două fete se aflau pe trecerea de pietoni, însă nu le-a fost acordată prioritate. 

Raisa a murit pe loc, iar cealaltă se află în spital cu răni foarte grave la un picior. Raisa a fost condusă pe ultimul drum sâmbătă. Mai mule persoane iau ieșit în stradă, revoltați de tragedie.

Când au mașinile de poliție prioritate și cum putea fi evitată tragedia de pe strada Laminorului

Când au mașinile de poliție prioritate și cum putea fi evitată tragedia de pe strada Laminorului

[Sursa foto: Captura Kanal D]

Citeste si: Fetița de 11 ani lovită de mașina de poliție a fost operată. Polițistul, audiat de procurori. "Nu se afla în misiune"

Cum putea fi evitată tragedia din 13 ianuarie 2022

Poliţistul care a lovit două fete pe trecerea de pietoni şi a ucis-o pe una dintre ele, a primit control judiciar şi este anchetat pentru ucidere din culpă. El nu ar fi fost în misiune, aşa cum a lăsat poliţia să se înţeleagă. Şi ar fi avut cu mult peste viteza legală, în momentul impactului.

Astfel, pentru a se evita astfel de tragedii, a fost schimbată şi regula după care agenții mai pot folosi semnalele acustice și luminoase atunci când sunt în misiune. 

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine urcă pe scenă în prima zi a festivalului Electric Castle 2024. Programul pe ore- radioimpuls.ro

„La momentul în care este necesară deplasarea în regim prioritar acest fapt să fie comunicat prin staţie radio către toţi dispecerii pentru a se cunoaşte la orice moment modalitatea şi condiţiile la care se deplasează autospecialele de poliţie”, a declarat şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet.

Procurorul a mai subliniat faptul că, se va dispune o expertiză pentru a se afla viteza cu care circula poliţistul la momentul producerii accidentului.  

Poliţistul are acum calitatea de suspect şi i-a fost adusă la cunoştinţă acuzaţia de ucidere din culpă.  

"Pe data de 13 ianuarie 2022, suspectul, agent de poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Secţia 15 Poliţie, în timp ce conducea o autospecială de poliţie pe un bulevard din Sectorul 1, în momentul în care a ajuns la o trecere de pietoni, ca urmare a nerespectării limitei maximă de viteză admisă în localităţi, nu a acordat prioritate de trecere victimei şi a accidentat-o, provocându-i leziuni traumatice, ce au cauzat decesul imediat al victimei. Victima minoră, în vârstă de 13 ani, era angajată în traversarea carosabilului pe trecerea de pietoni. La acest moment, procurorul de caz apreciază cu privire la dispunerea unor măsuri preventive", a declarat Radu Călin.

În prezent, cercetările contiună, potrivit procurorilor, astfel încât toate aspectele cauzei să fie clarificate. Amintim faptul că la ieșirea de la audieri polițistul a avut un comportament sfidător și a refuzat să dea declarații jurnaliștlor.

Citeste si: Ministrul de Interne, Lucian Bode, prima reacție în cazul fetiței ucise pe trecerea de pietoni de un polițist


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si