Postul Paștelui 2020. Când începe Postul Paștelui 2020? Postul Paștelui 2020 va începe pe data de 02 martie și este cel mai lung și mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe.

Postul Paştelui se ține fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii, faţă de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte.

Postul Paștelui 2020. Când începe Postul Paștelui 2020? Tradiții în Postul Paștelui 2020

Potrivit credinței populare, Postul Paștelui este împărțit în două perioade: Postul Păresimilor, care ține până în Duminica de Florii și Postul Paștelui, reprezentat de ultima săptămână, Săptămâna Mare.

În Postul Paștelui credincioșii se abțin de la alimentele interzise (carne, ouă, pește, brânză, lapte..), dar, totodată, adoptă o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

Citește și  Retete de post: 30 de preparate populare

Postul Pastelui 2020 - Cand incepe Postul Pastelui 2020
Postul Pastelui 2020 - Cand incepe Postul Pastelui 2020

Citeste si: Adevărul despre preoţii care deschid Cartea Sfântă. Puţină lume ştie ce semnifică, de fapt. E incredibil

În fiecare sâmbătă, au loc slujbe pentru pomenirea morților; femeile duc la biserică prescuri. În Sâmbăta Mare, dimineața, duc la biserică o prescură mai mare și o sticlă de vin.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Prescura urmează a fi tăiată în bucățele mici, stropite cu vin. Noaptea, după slujba de Înviere, acestea sunt împărțite credincioșilor.

Postul Paștelui 2020. Când începe Postul Paștelui 2020? Cine e scutit de post?

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

Totodată, în Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri. În Postul Paștelui nu se cântă și nu se dansează. Potrivit rânduielilor bisericești, această perioadă de post amintește de suferințele lui Hristos pe cruce. Astfel în această perioadă pentrecerile sunt considerate nepotrivite.

Citeste si: Rugăciune de mulţumire. Cum să fii recunoscător pentru ajutorul primit

O semnificaţie foarte importantă o are Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Din această zi, ţăranii încetează lucrul la câmp şi se concentrează asupra casei și curţii, pentru ca totul să fie curat. Tot în Joia Mare, femeile încep să pregătească pasca şi să vopsească ouăle.

Postul Pastelui 2020 - Cand incepe Postul Pastelui 2020
Postul Pastelui 2020 - Cand incepe Postul Pastelui 2020

Postul Paștelui 2020. Când începe Postul Paștelui 2020? Data Paștelui

Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocțiul de primăvară, iar altul cu data schimbătoare – luna plină.

Aceasta din urmă face ca data Paștelui să varieze în fiecare an. În plus, utilizarea a două calendare diferite explică decalajul acestei sărbători la catolici și ortodocși.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează același eveniment astronomic după calendarul iulian, pe stil vechi.

Citeste si: Rugăciunea de seară. Se rostește înainte de culcare

Postul Paștelui 2020. Când nu se fac nunți și botezuri

  • Miercurile și vinerile de peste an, în afara celor cu dezlegare;
  • Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august;
  • Înălțarea Sfintei Cruci – 14 septembrie;
  • Postul Sfintelor Paști – 2 martie – 18 aprilie;
  • Postul Sfinților Petru și Pavel – 15 iunie – 28 iunie;
  • Postul Adormirii Maicii Domnului – 1 august – 14 august;
  • Postul Nașterii Domnului – 14 noiembrie – 24 decembrie.

Citeste si: Rugăciune către Dumnezeu. Te apără de toate relele

Postul Pastelui 2020 - Cand incepe Postul Pastelui 2020
Postul Pastelui 2020 - Cand incepe Postul Pastelui 2020

Când pică Paștele în 2020 și în anii următori

  • Paştele ortodox 2020 – duminică 19 aprilie
  • Paştele ortodox 2021 – duminică 2 mai
  • Paştele ortodox 2022 – duminică 24 aprilie
  • Paştele ortodox 2023 – duminică 16 aprilie
  • Paştele ortodox 2024 – duminică 5 mai
  • Paştele ortodox 2025 – duminică 20 aprilie

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si