Cand nu se fac nunti in 2017. Trebuie sa tii cont de aceste date

Daca vrei sa te casatororesti anul acesta, ai grija ca data sa nu incalce regulile Bisericii Ortodoxe. Conform randuielilior bisericesti, cununiile se fac doar in anumite zile, respectand posturile si sarbatorile.

Author: A.S. marți 07 februarie 2017 , 10:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Nu se fac nunti:
In toate zilele de post de peste an (in toate zilele de miercuri si vineri din an, in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti), in zilele praznicelor imparatesti si in ajunul acestora.
In saptamana lasatului sec de carne (19 februarie – 25 februarie)
In Postul Sfintelor Pasti (26 februarie – 16 aprilie)
In Saptamana Luminata (17 aprilie – 23 aprilie)
In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (12 iunie – 28 iunie)
In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august)
In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)
In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie)
De asemenea, inainte de nunta, este important ca mirii sa se "pregateasca", scrie Doxologia.ro.
Pregatirea mirilor pentru nunta trebuie sa vizeze prioritar viata duhovniceasca, pentru ca ei nu se vor uni intr-un trup decat numai in masura in care se vor uni, prin impartasire, cu si in Trupul lui Hristos. Aceasta necesita rugaciune si post, cateva zile sau o saptamana inaintea nuntii si pregatirea pentru Sfanta Impartasanie, prin Spovedanie. Ar fi bine ca la aceasta pregatire sa participe si nasii, chiar si parintii, pentru ca „rugaciunile parintilor intaresc temeliile caselor copiilor”.  Astfel pregatiti, mirii vor putea participa la Dumnezeiasca Liturghie, fiind primii care raspund chemarii euharistice: „Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va”, impartasindu-se.
Necesitatea Spovedaniei inainte de Cununie are la baza doua motive majore. In primul rand cel de ordin spiritual, si anume inaintea fiecarui eveniment important din viata ne pregatim spovedindu-ne si impartasindu-ne, aceasta cu atat mai mult cu cat, in vechime, Cununia era legata de Euharistie. Al doilea motiv este practic, dar folosul este tot spiritual, pentru ca la intalnirea pe care preotul o are cu mirii in scaunul spovedaniei va cauta sa le transmita ceea ce nu ar putea sa faca in cuvantul de la Cununie. Aceasta invitatie nu este numai o marturisire, ci si o convorbire duhovniceasca in care preotul ar avea prilejul sa le vorbeasca despre ce inseamna familia crestina si care este rolul ei.
Astfel Taina Spovedaniei implinita inaintea primirii Tainei Cununiei, capata o functie educativa, avand rolul de a-i apropia si mai mult pe tineri de momentul profund la care vor participa si de intelesurile adanci ale Tainei, facandu-i cu adevarat sa inteleaga maretia incununarii lor in Hristos.
Mirii trebuie sa se spovedeasca, preferabil la acelasi duhovnic, si cu scopul de a lasa in urma trecutul individual, punand astfel bazele unui viitor comun. Aceasta spovedanie trebuie sa fie completa, deoarece este singura ocazie ca lucrurile care ar putea provoca angoase sau sentimente ascunse de vinovatie unul fata de altul sa fie eliminate prin iertarea pe care Dumnezeu o da prin mana preotului duhovnic. Eliberati de un trecut poate impovarator, mirii vor avea deschiderea si libertatea de a se darui vietii de familie cu toata fiinta, punand un inceput nou, pe bazele dragostei depline, cu grija ca erori precedente din nestiinta sau nebagare de seama sa nu se mai repete.
(Pr. Prof. Costel Bulgaru, Sfanta Taina a Cununiei, Ed. Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, Galati, 2011, p. 150)

Nu se fac nunti:

In toate zilele de post de peste an (in toate zilele de miercuri si vineri din an, in afara de cele cu dezlegare, insemnate cu harti), in zilele praznicelor imparatesti si in ajunul acestora.

In saptamana lasatului sec de carne (19 februarie – 25 februarie)

In Postul Sfintelor Pasti (26 februarie – 16 aprilie)

In Saptamana Luminata (17 aprilie – 23 aprilie)

In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (12 iunie – 28 iunie)

In Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august)

In postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)

In perioada de la Craciun pana la Boboteaza (25 decembrie – 6 ianuarie)

De asemenea, inainte de nunta, este important ca mirii sa se "pregateasca", scrie Doxologia.roPregatirea mirilor pentru nunta trebuie sa vizeze prioritar viata duhovniceasca, pentru ca ei nu se vor uni intr-un trup decat numai in masura in care se vor uni, prin impartasire, cu si in Trupul lui Hristos.

Aceasta necesita rugaciune si post, cateva zile sau o saptamana inaintea nuntii si pregatirea pentru Sfanta Impartasanie, prin Spovedanie. Ar fi bine ca la aceasta pregatire sa participe si nasii, chiar si parintii, pentru ca „rugaciunile parintilor intaresc temeliile caselor copiilor”.

Astfel pregatiti, mirii vor putea participa la Dumnezeiasca Liturghie, fiind primii care raspund chemarii euharistice: „Cu frica de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste, apropiati-va”, impartasindu-se.Necesitatea Spovedaniei inainte de Cununie are la baza doua motive majore. In primul rand cel de ordin spiritual, si anume inaintea fiecarui eveniment important din viata ne pregatim spovedindu-ne si impartasindu-ne, aceasta cu atat mai mult cu cat, in vechime, Cununia era legata de Euharistie.

Al doilea motiv este practic, dar folosul este tot spiritual, pentru ca la intalnirea pe care preotul o are cu mirii in scaunul spovedaniei va cauta sa le transmita ceea ce nu ar putea sa faca in cuvantul de la Cununie. Aceasta invitatie nu este numai o marturisire, ci si o convorbire duhovniceasca in care preotul ar avea prilejul sa le vorbeasca despre ce inseamna familia crestina si care este rolul ei.

Astfel Taina Spovedaniei implinita inaintea primirii Tainei Cununiei, capata o functie educativa, avand rolul de a-i apropia si mai mult pe tineri de momentul profund la care vor participa si de intelesurile adanci ale Tainei, facandu-i cu adevarat sa inteleaga maretia incununarii lor in Hristos.Mirii trebuie sa se spovedeasca, preferabil la acelasi duhovnic, si cu scopul de a lasa in urma trecutul individual, punand astfel bazele unui viitor comun.

Aceasta spovedanie trebuie sa fie completa, deoarece este singura ocazie ca lucrurile care ar putea provoca angoase sau sentimente ascunse de vinovatie unul fata de altul sa fie eliminate prin iertarea pe care Dumnezeu o da prin mana preotului duhovnic. Eliberati de un trecut poate impovarator, mirii vor avea deschiderea si libertatea de a se darui vietii de familie cu toata fiinta, punand un inceput nou, pe bazele dragostei depline, cu grija ca erori precedente din nestiinta sau nebagare de seama sa nu se mai repete.(Pr. Prof. Costel Bulgaru, Sfanta Taina a Cununiei, Ed. Arhiepiscopiei Dunarii de Jos, Galati, 2011, p. 150)

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Elevii vor studia o nouă materie în școli! Klaus Iohannis a semnat decretul Elevii vor studia o nouă materie în școli! Klaus Iohannis a semnat decretul
spotmedia.ro
Cum s-a format noua variantă Covid și de ce sunt indicii că vaccinurile își pierd... Cum s-a format noua variantă Covid și de ce sunt indicii că vaccinurile își pierd capacitatea de a ne proteja de ea
spotmedia.ro
Mai e puțin până ajungem pe Marte, dar simulările arată îngrijorător. Ce se întâmplă cu... Mai e puțin până ajungem pe Marte, dar simulările arată îngrijorător. Ce se întâmplă cu astronauții
b1.ro
Alexandra Stan a vorbit deschis despre apariţia pe OnlyFans, un site pentru adulţi Alexandra Stan a vorbit deschis despre apariţia pe OnlyFans, un site pentru adulţi
infoactual.ro
Baba Vanga: Oamenii vor ajunge in cele din urma sa isi cunoasca fratii lor spirituali... Baba Vanga: Oamenii vor ajunge in cele din urma sa isi cunoasca fratii lor spirituali din alte lumi
infoactual.ro
Arsenie Boca a prezis: România va face trecerea prin vărsare de sânge Arsenie Boca a prezis: România va face trecerea prin vărsare de sânge
evz.ro
Varianta Omicron îngrozește lumea științei. Noua tulpină este de 5 ori mai infecțioasă... Varianta Omicron îngrozește lumea științei. Noua tulpină este de 5 ori mai infecțioasă decât Delta
doctorulzilei.ro
Cum ne putem proteja de noua tulpină de Africa din Sud. Sfatul unui genetician la... Cum ne putem proteja de noua tulpină de Africa din Sud. Sfatul unui genetician la Cambridge
romaniatv.net
Anamaria Prodan, reacție șocantă după ce a văzut imaginile cu Reghecampf și amanta în... Anamaria Prodan, reacție șocantă după ce a văzut imaginile cu Reghecampf și amanta în București. „Pentru noi, el a murit!”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si