Când se merge cu colindul 2021? Colindătorii de toate vârstele merg în Ajun de Crăciun, din casă în casă, vestind Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos. Tradiția colindatului se prezintă sub cele mai diferite forme la unul şi acelaşi popor, anunțând firul evenimentelor până la Naşterea Domnului.

Când se merge la colindat de Crăciun 2021? Tradiţii și obiceiuri

De obicei, copiii încep să meargă cu colindul pe ulițe încă din 6 decembrie și până pe 7 ianuarie, de la Sfântul Nicolae și până la Sfântul Ioan.

Însă, cea mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, pe 24 decembrie, atunci când copii, simboluri ale purității, vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos. Printre cântecele pe care copiii le intonează se numără:  “În drum spre Viflaim”, “Nașterea Domnului”, “Vestirea Păstorilor”, “Închinarea Păstorilor”, “Închinarea Magilor” și “Pornirea Magilor după stea”.

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Citeste si: Zilele cu dezlegare la peşte din Postul Crăciunului 2021. Calendar ortodox

Aceste simboluri ale vestirii Nașterii Domnului, și nu numai, s-au păstrat din generație în generație și fac ca sărbătoarea Crăciunului să pătrundă cu lumină și căldură în sufletul fiecărui creștin.

Totodată, în tradiția populară mai există și un obicei străvechi, numit mersul cu icoana. Acest obicei este un tip de colindat făcut de preoții și copiii din comunitățile locale care poartă icoana Nașterii Domnului, binecuvantandu-se casele și creștinii.

În folclorul autohton colindul de Crăciun reprezintă cel mai important ciclu al sărbătorilor traditionale, dar si cel mai bogat și frumos mod de manifestare în jurul celor mai importante sărbători ale iernii.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În tradiţia religioasă există mai multe păreri în privința momentului în care începe perioada colindatului. Din data de 15 noiembrie, creştinii ortodocşi au intrat în Postul Crăciunului, post care se termină pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.

Deşi nu există în cărţile de teologie o dată anume pentru momentul în care începe perioada colindatului, atât preoţii, cât şi credincioşii, au diferite opinii.

Una dintre aceste opinii spune că, perioada în care se poate colinda începe odată cu postul şi s-ar termina pe 7 ianuarie, după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. O altă opinie, mult mai răspândită şi împărtăşită de credincioşi, este aceea că perioada colindatului începe pe 6 decembrie când biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nicolae.

Citeste si: Când este Ignatul 2021? Tradiţii şi obiceiuri

În seara de Ajun colindătorii merg cu „Steaua”, cântecul care vestește nașterea Lui Iisus

Colindătorii urmează să pornească la colindat mai întâi cu ”Steaua”, obiceiul care vestește nașterea lui Iisus Hristos și în care cei trei magi sunt călăuziți de stea până la locul în care Fecioara Maria îl naște pe Fiul Domnului, la Betleem.

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Când se merge cu colindul 2021? Tradiţii pentru luna decembrie

Citeste si: Zile de post 2022: Când nu se fac nunţi?

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Copiii îmbrăcaţi în straie populare, cu obrajii rumeni, pornsc prin troiene și zăpada cu colinda pe la toate casele. Cei mici încep încă de pe acum să repete cântecele, pentru a da de veste Nașterea Mântuitorului.

În tradiția din popor se spune că pe lângă mesajul mistic, multe obiceiuri practicate în această în Ajunul Crăciunului sunt legate de atragerea binelui asupra gospodăriilor.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele fac ultimele pregătiri, însă, trebuie să ţinem cont de superstiţiile și obiceiurile care ne-au rămas moştenire din moși strămoși, pentru că totul să ne meargă bine totul anul ce vine.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si