Când se schimbă cauciucurile de iarnă. Toți șoferii trebuie să știe ce prevede legea

Când se schimbă cauciucurile de iarnă

(Sursa foto: Shutterstock)

Schimbarea cauciucurilor este de interes major pentru șoferi. Când se schimbă anvelopele și ce trebuie să știi despre acest proces?

Cauciucurile de iarnă sunt recomandate în perioada octombrie-aprilie, când este în vigoare sezonul rece. Pneurile de iarnă ar trebui să fie puse oricând temperaturile scad sub 7 grade Celsius, pentru că sub această temperatură anvelopele de vară nu mai asigură un nivel de siguranță adecvat în cazul unei frânări de urgență.

Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a optimiza aderența pe drumuri reci, fie că sunt ude, acoperite cu zăpadă sau gheață, asigurând o aderență mai bună.

Citește și: VIDEO Taxe mai mari pentru mașinile vechi. Câți bani trebuie să scoată din buzunar proprietarii

Potrivit RegistrulUI Auto Român (RAR), marcajele corecte pentru anvelopele de iarnă sunt: M+S, M.S., MS sau M&S. “M” vine de la “mud” (noroi), iar “S” de la snow (zăpadă).

Schimbarea cauciucurilor conform legii

Din punct de vedere legal, anvelopele de iarnă (sau all-seasons) sunt obligatorii atunci când suprafața drumului este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Ordonanța 5/2011, care este în vigoare din noiembrie 2011 și completează o lege mai veche, din 2002, prevedea interzicerea circulației autovehiculelor fără anvelope de iarnă în condiții de vreme specifică acestui anotimp. În aceste condiții, dacă drumul este uscat, deși este iarnă, nu poți fi amendat.

Citește și: Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an

Amenzile pot ajunge până la suma de 2900 de lei, dar și reținerea certificatului de înmatriculare.

Astfel, înainte de a schimba cauciucurile trebuie să ții cont de calendar, vremea de afară și prognoza meteo. Se recomandă păstrarea anvelopelor de iarnă până când fiecare șofer este sigur că sezonul rece a trecut.

Pot fi folosite cauciucurile de iarnă și vara?

În România, folosirea cauciucurilor de iarnă și vara nu este abordată în nicio lege.

Cu toate acestea, specialiștii consideră că anvelopele de iarnă nu ar trebui utilizate în sezonul cald din mai multe motive, printre care:

- Siguranța: anvelopele de vară garantează siguranța maximă pe drumuri uscate și umede, când temperaturile sunt peste 7°C, în timp ce performanța celor de iarnă scade în sezonul cald

- Economisirea combustibilului: anvelopele de iarnă, utilizate vara, au o rezistență mai mare de rulare ceea ce conduce la consumarea de mai mult combustibil și producerea unor emisii mai mari de CO2


Editor web
Îți Recomandăm Și...