Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021? Aceasta este întrebarea pe care mulţi credincioşi şi-o adresează în această perioadă. Vă oferim răspunsul, plus semnificaţia acestui obicei.

Author: Andreea Stoica Thursday 29 April 2021 , 10:48

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?
Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?[Sursa foto: crestinortodox.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Iată, aşadar, când se trece pe sub masă de Paşte 2021 şi care este semnificaţia acestui obicei.

Denia din Vinerea Mare face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

În această zi, credincioşii ţin post negru şi vin la biserică cu flori şi lumânări, pregătiţi pentru cântarea prohodului. De asemenea, în Vinerea Mare, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub "mormântul Domnului". Ei lasă florile pe care le-au adus pe mormântului Mântuitorului.

Citeste si: Săptămâna Mare la ortodocși. Tradiții și obiceiuri romanești

După apusul soarelui, preoţii îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu şi cu lumânări în mână, încep Prohodului Domnului. La finalul Prohodului, preoţii alături de credincioşi înconjură biserica de trei ori.

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?
Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este zi de doliu pentru creştini

Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este zi de doliu pentru creştini. În această zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos.

În Vinerea Mare nu se face treabă în casă. Faţă de persoanele în vârstă şi copii care se spovedesc şi se împărtăşesc de mai multe ori pe an, cei tineri merg la biserică în acest scop doar o dată pe an, în Vinerea Paştilor. Există credinţa că cine se spovedeşte şi se împărtăşeşte în Vinerea Mare o face pentru tot anul.

Citeste si: Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul preoţilor

În Vinerea Neagră se scoate Sfântul Epitaf din Altar (care simbolizează mormântul Mântuitorului). De asemenea, se aşază pe o masă în mijlocul bisericii, lângă crucea care se scoate în Joia Mare. De dimineaţă, credincioşii vin la biserică cu flori pentru Iisus şi pentru a trece de trei ori pe sub masa cu Sfântul Epitaf. Acest gest semnifică patimile Mântuitorului atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire.

Vinerea Mare
Vinerea Mare[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021 şi ce trebuie să faci înainte?

Creştinii, înainte de a trece pe sub masă, aşază florile pe Epitaf. În fiecare an, în Vinerea Mare, coborâm în mormânt, împreună cu Hristos, pentru că, mai apoi, să şi înviem împreună cu El. Această coborâre şi ridicare din groapă morţii se face în chip simbolic, prin trecerea pe sub masă aflată în mijlocul bisericii, pe care stă întins trupul mort al lui Iisus Hristos, întipărit pe Sfântul Epitaf.

În Vinerea Neagră, este bine să ţineţi post negru, adică să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic până după terminarea slujbei. Oficierea acesteia începe spre seară, în jurul orei 18.00, în funcţie de fiecare biserică, şi se cântă Prohodul.

Citeste si: La ce oră încep Deniile din Săptămâna Patimilor 2021? Când se citeşte Prohodul Domnului şi când se trece pe sub masă?

Credincioşii trebuie să aibă la ei cartea cu Prohodul. Tot la slujba din Vinerea Mare se înconjoară biserica. Credincioşii merg cu lumânări aprinse şi se roagă pentru mântuiere.

Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?
Când se trece pe sub masă de Paşte 2021?[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Tradiţii pentru Vinerea Paştelui

Se spune că dacă plouă în Vinerea Mare, anul va fi mănos, iar dacă nu, nu va fi roditor.

În Vinerea Mare, femeile nu umplu borş, nu coc pâine sau altceva, ca să nu ardă mâinile Maicii Domnului. De asemenea, în această zi, ele nu cos, ca să nu orbească, nu ţes, nu torc, nu spală, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

Citeste si: Noaptea de Înviere 2021: Când se merge să se ia lumină?

În această zi, în anumite regiuni ale ţării, oamenii afumă casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori. Tămâierea case se face în zorii zilei, pentru ca dihăniile să nu se apropie de casă şi de pomi.

În Vinerea Mare, imediat după trezire, e bine să calci pe o bucată de fier ca să nu te mai loveşti tot anul.

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între... Ionuț a cedat! Concurentul a izbucnit în lacrimi în fața tuturor. Ce se întâmplă între el și Larisa: Nu crezi tot ceea ce s-a întâmplat între noi. Au ajuns la final?
kfetele.ro
Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau... Ce notă a luat la BAC iubita lui Liviu Vârciu: „Pe vremea când nu aveam laptop sau internet nelimitat”
spotmedia.ro
Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe... Nasul electronic a dat verdictul: Care este legătura între cum miroși și prietenii pe care îi ai
spotmedia.ro
A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale A fost descoperită cea mai mare bacterie din lume. E un Everest printre suratele sale
b1.ro
Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește... Vladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere de propriul anturaj. Cine țintește locul președintelui rus
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene Românii, sfătuiți să se împrumute. Vin vremuri crâncene
doctorulzilei.net
Nutriționist: ”Diferența dintre pâinea albă și cea integrală nu se simte la calorii, ci... Nutriționist: ”Diferența dintre pâinea albă și cea integrală nu se simte la calorii, ci la…”
romaniatv.ro
VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar... VIDEO Tren deraiat după coliziunea cu o basculantă. Sunt morţi şi răniţi, iar circulaţia este blocată total
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si