Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul făcut de preoţi

În aceste zile, mulţi români îşi pun următoarea întrebare: Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Iată ce răspuns ne oferă preoţii privind zilele din Săptămâna Mare în care este păcat să spălăm rufe!

Andreea Stoica, vineri 30 aprilie 2021 , 08:02

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul preoţilor
Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul preoţilor
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? În ce zile din Săptămâna Mare se spală rufe? Preoţii ne

oferă răspunsul la această întrebare pe care cu toţii ne-o adresăm în această perioadă a anului.

În Săptămâna Mare avem multe obiceiuri şi tradiţii pe care trebuie să le răspectăm. Săptămâna Patimilor este săptămâna în care credincioșii se pregătesc să primească lumina Învierii, este săptămâna presărată cu frumoase superstiţii şi obiceiuri străvechi, care trebuie ţinute din Duminica Floriilor şi până la Învierea Domnului, plus în cele trei zile de Paşti.

Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul preoţilor
Se spală rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? Anunţul preoţilor

Citeste si: Săptămâna Mare la ortodocși. Tradiții și obiceiuri romanești

ATENŢIE! Se spală sau nu rufe în Miercurea Mare, Joi Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare? 

Preoţii spun că în Săptămâna Mare sunt două zile în care nu se spală rufe. Aşadar, în Miercurea Mare și în Vinerea Mare nu se spală rufe, fiind păcat.

Săptămâna Mare este o perioadă sfântă, binecuvântată. În aceste zile, postul trebuie ținut strict și pregătirile pentru Paște trebuie făcute ca la carte. Gospodinele fac curățenie în case pentru a se pregăti de Învierea Domnului. De asemenea, ele gătesc preparate tradiționale de Paşte: ouă roşii, drob de miel, stufat de miel, ciorbă de miel, pască şi cozonac.

Slujba de Denii

De asemenea, seara, după ce au făcut treabă, gospodinele se duc la Biserică pentru a participa la Denii.

Denia din Miercurea Mare

Denia din această zi ne vorbeşte despre pilda femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului. Este un simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.

Aceasta este şi ziua în care Iuda L-a vândut pe Hristos fariserilor, pentru treizeci de arginți.

Citeste si: Rugăciune în Miercurea Mare. Cum să te rogi în a treia zi din Săptămâna Patimilor

Denia din Joia Mare

Denia din Joia Mare din Săptămâna Patimilor ne prezintă patru evenimente din viață Mântuitorului Nostru Iisus Hristos: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taină Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.


De asemenea, în această seară se citesc cele 12 Evanghelii și se scoate Sfânta Cruce în naosul bisericilor.

Seara, după ce au făcut treabă, gospodinele se duc la Biserică pentru a participa la Denii.
Seara, după ce au făcut treabă, gospodinele se duc la Biserică pentru a participa la Denii.

Denia din Vinerea Mare

Denia din Vinerea Mare face pomenirea sfintelor, înfricoșătoarelor și mântuitoarelor Patimi ale Mântuitorului și mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit Raiul.

Citeste si: La ce oră încep Deniile din Săptămâna Patimilor 2021? Când se citeşte Prohodul Domnului şi când se trece pe sub masă?

În această zi, credincioşii ţin post negru şi vin la biserică cu flori şi lumânări, pregătiţi pentru cântarea prohodului. De asemenea, credincioşii se închină şi trec pe sub masă, adică pe sub "mormântul Domnului". Ei lasă florile pe care le-au adus pe mormântului Mântuitorului.

După apusul soarelui, preoţii îmbrăcaţi în negru, în semn de doliu şi cu lumânări în mână, încep Prohodului Domnului. La finalul Prohodului, preoţii alături de credincioşi înconjură biserica de trei ori.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este... Faimosii au hotarat! Pe CINE vor sa elimine din competitia Survivor Romania? Ea este prima concurenta nominalizata spre eliminare!
spotmedia.ro
Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de... Vacanțele în străinătate se vor scumpi considerabil vara asta. Anunţul vine direct de la Booking.com
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului... Profesorii care refuză vaccinarea anti-COVID-19 vor fi dați afară? Anunțul ministrului Educației
infoactual.ro
Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite Horoscop 8 mai 2021. Zi de risc. Astrolog: Nu lua decizii pripite
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si