Când se vor reduce măsurile drastice de carantină în România? Răspunsul lui Alexandru Rafila

Dr. Alexandru Rafila a spus de când crede că măsurile prin care se încearcă prevenirea răspândirii noului Coronavirus vor fi eliminate parțial.

Author: R.B. joi 02 aprilie 2020 , 16:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Eu cred că după data de 15 mai va fi o reducere a măsurilor legate de distanțarea socială, dar multe dintre elemente vor fi păstrate pentru mai mult timp în vigoare” a spus dr. Alexandru Rafila, la Digi24. 

Citeste si: Ministrul Economiei: Industria HoReCa şi turismul sunt grav afectate, fac un apel la cei care au plătit avansuri

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că importantă este testarea persoanelor care au simptomatologie, a cadrelor medicale şi a contacţilor celor infectaţi şi mai puţin testarea generală a populaţiei. ”Ideea asta să mă testez ca să fiu sigur că nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru că acum te testezi, eşti bine, eşti negativ şi peste două zile poţi să te îmbolnăveşti. Nu are niciun fel de rost să încercăm să ne testăm cu orice preţ, pentru că beneficiile unei astfel de testări sunt nule” a afirmat Alexandru Rafila.

Citeste si: Imagini incredibile difuzate de Rai 1: Românii au început ocuparea abuzivă a caselor celor internați în spitale

Medicul Alexandru Rafila a precizat că, probabil, în următoarele 10-12 zile se va dubla capacitatea de testare pentru Covid, care este în prezent de aproximativ 2.000 de persoane pe zi, însă subliniază că nu este important să fie testaţi cei care nu prezintă simptome sau nu intră în definiţia de caz.

”Scenariul ideal al testării este să poţi să testezi persoanele simptomatice. Ideal este să poţi să testezi cât mai mulţi dintre contacţii acestor persoane care sunt simptomatice şi confirmate ca fiind pozitive. Testarea persoanelor care nu au simptomatologie, de exemplu, în rândul populaţiei generale, nu aduce niciun fel de informaţie nouă. Ideea asta să mă testez ca să fiu sigur că nu sunt bolnav nu are niciun fel de sens pentru că acum te testezi, eşti bine, eşti negativ şi peste două zile poţi să te îmbolnăveşti. Nu are niciun fel de rost să încercăm să ne testăm cu orice preţ, pentru că beneficiile unei astfel de testări sunt nule”, a afirmat Alexandru Rafila duminică, într-o intervenţie la Digi 24.

Citeste si: Ludovic Orban se gândește la sancțiuni dure pentru medicii care demisionează în criza coronavirusului: „Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată”

Acesta a precizat că este foarte importantă categoria celor care contractează boala, iar de acest lucru depinde capacitatea sistemului sanitar de a face faţă pandemiei.

”Una este dacă se îmbolnăvesc în proporţie de 90% persoane tinere active care nu au alte boli şi altceva este dacă se îmbolnăvesc 50% din categoriile la risc pentru că atunci vom avea mult mai multe cazuri complicate care necesită terapie intensivă şi pun presiune pe sistemul de sănătate”, a mai spus medicul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si