Italia impune carantină pentru români și bulgari. „Trebuie să fim foarte prudenți”

Cetățenii din România și Bulgaria care ajung pe teritoriul Italiei vor sta în carantină 14 zile, a transmis, vineri, ministrul sănătății italian, Roberto Speranza.

Author: Alex Dumitrescu vineri 24 iulie 2020 , 18:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Decizia autorităților italiene vine după o perioadă de creștere alarmantă a cazurilor de coronavirus din România.

Decizia a fost luată după o întâlnire cu șefii instituțiilor de sănătate și cu ministrul de Interne. 

„Trebuie să fim foarte prudenți”

„Am semnat o ordonanță care introduce carantina celor care în ultimele 14 zile au călătorit în România și Bulgaria. Această măsură este deja în vigoare pentru țările din afara UE și Schengen.

Virusul nu este învins și continuă să circule. Trebuie să fim foarte prudenți”, a scris pe Twitter, Roberto Speranza.

Cronica unei decizii anunțate

În urmă cu două săptămâni, publicația italiană La Repubblica anunța că ministrul Sănătății din Italia monitorizează atent situația din România, Croația, Bulgaria și Serbia.

Potrivit informațiilor de la acea vreme, ministrul avea în vedere posibilitatea de a introduce aceste țări pe lista neagră, pe care se aflau 13 state cu interdicția de a intra în Italia.

Citeste si: OMS: Pandemia de COVID-19 nu se va încheia curând

Autoritățile anunțau că, deși ar fi o decizie dificilă, care ar putea crea tensiuni la Bruxelles, Roma ar fi dispusă să interzică intrarea în țară pentru cetățenii veniți din aceste țări și să inpună carantina pentru toți italienii care se întorc din regiune.

Răspunsul MAE românesc

„În cursul zilei de astăzi, autoritățile italiene au adoptat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Italiene pentru persoanele care vin din România. Conform informațiilor oficiale omunicate de către autoritățile italiene, persoanelor care sosesc in Republica italiană și care în ultimele 14 zile au s-au aflat în România sau au tranzitat România li se aplică obligativitatea supravegherii medicale și autoizolării pentru o perioadă de 14 zile. Sunt exceptați de la această măsură membrii echipajelor mijloacelor de transport și mărfuri și de persoane și personalul medical.

Măsura se aplică până la data de 31 iulie, când va avea loc o reevaluare”, se arată în comunicatul MAE.

România bate record după record

România înregistrează, vineri, un nou record al cazurilor noi de COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.119 cazuri noi de îmbolnăvire. Sunt 301 de pacienți la Terapie Intensivă, iar numărul deceselor din ultima zi se ridică la 24 de persoane.

Citeste si: „Nu puteam să vorbesc sau să fac 2 paşi fără să obosesc”. Mărturia dramatică a unui pacinet COVID

Este a treia zi cu un număr de peste 1000 de cazuri de noi. Situația cea mai gravă pare să fie în București, dar trendul este deosebit de accentuat și în Argeș (101 cazuri noi), Dâmbovița (70), Brașov (58) și Mehedinți (58). Nici în Bacău sau Brăila lucrurile nu stau bine, potrivit datelor furnizate vineri de Grupul de Comunicare Strategică.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si