Prima reacția apare în presa franceză, la publicația Le Monde. ”Ai simptome? Eşti testat pozitiv cu COVID-19? Ai fost spitalizat? Nicio problemă, în România Curtea Constituţională garantează tuturor bolnavilor infectaţi deplina libertate de mişcare ”, scrie Capital.ro. Hotărârea luată de CCR, scrie Le Monde, stabileşte că o carantină impusă de Guvern în vederea îndiguirii efectelor noului coronavirus este ”o adevărată privare de libertate” şi ”o restricţie a drepturilor fundamentale”. 

Citeste si: Țările cu o rată mică de mortalitate la Covid au avut noroc cu vaccinul BCG- studiu

Presa franceză concluzionează că toate măsurile luate de Guvern pentru a controla răspândirea coronavirusului în țară sunt considerate anticonstituţionale. Conform noii decizii a CCR, românii care au fost infectați cu noul coronavirus și se află în spital sub supraveghere, pot de-acum să plece de la spital printr-o simplă cerere.

Cum se schimbă legea izolării și carantinei în Parlament

Camera Deputaților a adoptat, joi seară, proiectul de lege prin care este instituită carantina și izolarea! Au fost 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 8 abțineri. Față de varianta inițială, documentul a suferit modificări substanțiale. Astfel, cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie.

Citeste si: Uluitor. Cât costă o bere la pahar de plastic pe plaja din Mamaia

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Mama Geta a scăpat porumbelul: „Iancu e trup și suflet pentru o femeie. Pentru Culiță nu bag nici acum mâna în foc”- wowbiz.ro

După discuția cu Raed Arafat, șeful DSU, social-democrații și-au schimbat optica privind legea carantinării. A fost acceptată posibilitatea detașării medicilor în timpul stării de alertă. În privința carantinei, PSD a cerut ca o persoană să poată fi carantinată doar printr-o decizie a DSP, care să conțină durata măsurii și calea de atac.

De asemenea, izolarea să se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord.

Conform amendamentelor depuse de PSD, carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilită prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Citeste si: Marcel Vela a anunțat modificări pentru șoferi. „Am un anunț extrem de important”- VIDEO

Izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate.

Reglementări pentru asimptomatici

Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

Citeste si: Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna: „Eu vreau doar să cresc copii fericiți.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

Citeste si: Dezastru în Statele Unite: un nou record de infectări cu coronavirus. Trump: "Cred că vom fi într-o formă de zile mari"

În situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maximum 24 de ore.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si