Oraşul Făget din judeţul Timiş intră în carantină pentru 14 zile

Oraşul Făget şi satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică din judeţul Timiş intră în carantină pentru o perioadă de 14 zile.

Author: Andreea Stoica duminică 26 iulie 2020 , 11:33

Carantina orasul Faget Timis
Carantina orasul Faget Timis
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE. Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost transmisă duminică spre Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost emis Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Nr.

4659206/ 26.07.2020 care a decis instituirea carantinării zonale pentru oraşul Făget şi satelor aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică, începând de astăzi, 26 iulie, ora 19. Făget devine a treia localitate din ţară plasată în carantină, după localităţile Cartojani- Giurgiu şi Gornet- Prahova, care s-a şi adresat instanţei pentru această decizie.

Potrivit unui comunicat de presă, de duminică al Prefecturii Timiş, având în vedere situaţia epidemiologică generată de virusul SARS-CoV-2, existentă la nivelul oraşului Făget şi a satelor aparţinătoare unde au fost identificate un număr de 47 persoane testate pozitive şi un număr mare de persoane care au intrat în contact direct cu persoane testate pozitiv şi ţinând cont de propunerea Direcţiei de Sănătate Publică Timiş şi de avizul Institutul Naţional de Sănătate Publică –

Centrul Naţional de Supraveghere şi Combatere al Bolilor, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a hotărât, prin vot, instituirea carantinei zonale în oraşul Făget şi satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică din judeţul Timiş.

Carantina se va institui pentru o perioadă de 14 zile.

”Hotărârea a fost transmisă către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi, tot astăzi a fost emis Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Nr. 4659206/ 26.07.2020 care a decis instituirea carantinării zonale pentru oraşul Făget şi satelor aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică, începând de astăzi, 26 iulie, ora 19”, se arată în comunicat.

Conform prevederilor legale în vigoare, în localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieşirea pentru: transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi aprovizionării populaţiei; persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor; persoanele care susţin examene de admitere la facultate; persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverinţe de la angajator, legitimaţie de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională; persoanele care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare; deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie; cdeplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; urgenţe medicale.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a decis că se împuterniceşte primarul şi Consiliul Local al oraşului Făget să ia măsuri pentru a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Conform Hotărârii CJSU se interzice intrarea/ieşirea în/din oraşul Făget şi satele aparţinătoare Bichigi, Temereşti şi Colonia Mică, judeţ Timiş prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor din zona carantinată operaţională linia Telverde pentru informaţii legate de coronavirus. Numărul este 0800 800 358. Oricine are nevoie de informaţii despre noul virus poate suna la acest număr. Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventiva.

Totodată, la nivelul judeţului Timiş, cetăţenii pot apela următoarele numere de telefon 0770849869 Direcţia de Sănătate Publică Timiş şi 0770849705 Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiilor Timiş- CJCCI Timiş şi adresa de email [email protected]

A treia localitate din România plasată în carantină

Acolo, în ultimele săptămâni s-au înregistrat 47 de cazuri de coroavirus şi un deces.

Aşadar, Făget ar deveni a treia localitate din România plasată în carantină din cauza numărului de îmbolnăviri cu coronavirus.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a realitat o analiză a situaţiei de la Făget, pe care a trimis-o Institutului Naţional de Sănătate Publică, iar această instituţie a înaintat propunerea de carantinare către Prefectura Timiş.

Şedinţă importantă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă 

Duminică dimineaţa, la sediul Prefecturii Timiş are loc o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă unde se discută carantinarea oraşului Făget şi a celor trei sate aparţinătoare. Hotărârea finală de intrare în carantină a oraşului Făget aparţine Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Citeste si: Revenim la starea de urgenţă? Anunţul făcut de Raed Arafat

În ultimele trei săptămâni, la Făget au fost depistate 47 de cazuri de COVID -19 şi un deces. Printre cei infectaţi cu noul coronavirus se numără şi opt cadre medicale de la Spitalul Orăşenesc Făget care acum se află internate în spital, dar şi mai mulţi membbri ai unei biserici.

În Făget şi satele aparţinătoare sunt aproximativ 7.000 de locuitori.

În judeţul Timiş, până sâmbătă au fost raportate, în total, de la începutul pandemiei, 983 de persoane confirmate cu COVID- 19.

Citeste si: Coronavirus România: Judeţele cu cele mai multe cazuri

Carantina Faget, judetul Timis
Carantina Faget, judetul Timis

Ce alte oraşe mai sunt în carantină?

Până la ora actuală, o localitate din Giurgiu- Cartojani şi una din Prahova- Gornet au fost plasate în carantină, iar în Argeş 12 localităţi- Piteşti, Mioveni, Ştefăneşti, Costeşti, Bălileşti, Bascov, Brăduleţ, Buzoeşti, Davideşti, Miceşti, Stâlpeni şi Vultureşti- sunt monitorizate după creşterea numărului de infectări cu noul coronavirus, o decizie privind carantina urmând să fie luată luni.

Citeste si: Medicul Virgil Musta, avertisment dur după creșterea numărului de infectați cu Covid-19: „Spitalele vor fi copleșite”

Însă, autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă decizia Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) de a introduce în carantină satul Gornet din această comună şi cer despăgubiri în cuantum de 500.000 de euro care ar urma să fie împărţiţi celor care au fost „prejudiciaţi” din cauza carantinei. DSU susţine că ordinul privind carantina permite intrările sau ieşirile persoanelor pentru diverse activităţi, inclusiv pentru a merge la serviciu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si