Care este cel mai lung cuvânt din lume în comparație cu cel mai lung cuvânt din limba română

Știai că cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere și este aproape impronunțabil?

Author: Catalina Popa joi 29 octombrie 2020 , 09:28

cel mai lung cuvânt
cel mai lung cuvânt
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan Aurel Pop, a anunţat că instituţia a finalizat o nouă ediţie a "Marelui Dicţional al Limbii Române", în 19 volume, cu peste 170.000

de cuvinte.

El a precizat că, în urma cercetării, limba română se află- din punct de vedere al vocabularului- între primele opt limbi ale lumii.

Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză este cel mai lung cuvânt din limba română.
Cuvântul face referire la o boală pulmonară provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic, care depunându-se în bronhii afectează funcționarea normală a plămânilor. Denumirea acestei boli reprezintă cel mai lung cuvânt din limba română, potrivit wikipedia.

Citeste si: Numărul şcolilor aflate în scenariul roşu a crescut, se apropie de 3.400

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: „Nașa mi-a dat un mesaj” Armin Nicoară, la cuțite cu Georgiana Lobonț după zvonurile divorțului! Care este adevărul despre căsnicia artistei- wowbiz.ro

Citeste si: Care sunt cele mai îngrozitoare 7 filme horror din toate timpurile

Termenul a fost pentru prima dată menționat în Dicționarul Oxford al limbii engleze ca și un cuvânt fictiv, inventat în anul 1935 de către Everett M. Smith, președintele de atunci al Ligi Naționale de Puzzle (National Puzzlers’ League).

Forma scurtă a cuvântului este silicoză şi, potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, denumeşte o “boală pulmonară cronică profesională care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porţelanului şi a sticlei etc. în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siciliu.”


Cele mai lungi cuvinte din limba română sunt

PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA (44 de litere)
DIFOSFOPIRIDINNUCLEOTIDPIROFOSFATAZA (36 de litere)
ENCEFALOMIELOPOLIRADICULONEVRITA (32 de litere)
GASTROPILORODUODENOJEJUNOSTOMIE (31 de litere)
DICLORDIFENILTRICLORMETILMETAN (30 de litere)

Cel mai lung cuvânt din lume 

cel mai lung cuvânt
cel mai lung cuvânt

Cel mai lung cuvânt din lume are 189.819 de litere şi provine din limba engleză. „Methionylthreonylthreonylglutaminylarginyl … izoleucină” este denumirea chimică a titin-ului, şi este o proteină cunoscută. Este nevoie de aproximativ 3 ore jumătate pentru a fi citit în întregime!

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si