Care este diferența dintre un uragan și un ciclon și ce pagube pot provoca cele două fenomene meteo extreme

Un uragan mai este numit și ciclon tropical, ceea ce îl face un tip de ciclon. Iată ce diferențe există între un uragan și un ciclon!

Author: Alina Raducu luni 08 noiembrie 2021 , 15:40

Care este diferența dintre un uragan si un ciclon și ce pagube pot provoca cele două fenomene meteo extreme

Care este diferența dintre un uragan si un ciclon și ce pagube pot provoca cele două fenomene meteo extreme

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Uraganele și cicloanele se formează pe ape tropicale calde și, de obicei, poartă cu ele ploaie torențială. Însă, aceste două super-furtuni pot să difere în funcție de locul în care se efectuează aterizarea sau care regiune geografică sunt sălbatice.

Astfel, când există o furtună foarte violentă în care vântul se mișcă foarte rapid, rotindu-se de regulă peste ecuator sau peste apele tropicale și lovituri în Oceanul Indian și în Oceanul Pacific de Sud-Vest, oamenii din acea zonă se referă la acesta ca fiind un ciclon.

Totodată, cicloanele au diferite tipuri care depind foarte mult de zona în care au lovit. Acestea sunt în general denumite cicloane tropicale. Typhoon este un ciclon care lovește nord-vestul Oceanului Pacific aproape de Asia. Uraganul atinge în mod normal zone din Oceanul Atlantic și din Oceanul Pacific de Est în apropierea Americii.

Pe de altă parte, uraganele sunt furtuni cilindrice foarte puternice care ar putea provoca daune mari în zona lor. Deoarece este un tip de ciclon tropical, se formează pe ape calde care au câștigat viteze ale vântului mai repede decât un ciclon regulat. Uraganele sunt comune în zonele din apropierea Americii, deoarece este regiunea în care uraganele își manifestă mânia. 

Care este diferența dintre un uragan si un ciclon și ce pagube pot provoca cele două fenomene meteo extreme

Care este diferența dintre un uragan si un ciclon și ce pagube pot provoca cele două fenomene meteo extreme

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: VIDEO| Tornadele care au lovit sudul Statelor Unite au creat scene de-a dreptul apocaliptice

Care este diferența dintre ciclon și un uragan?

Între cele două: cicon si uragan, nu există de fapt o mare diferență, cu excepția zonei în care fiecare dintre ele nu va arăta milă. Uraganul devastator, de obicei, face ravagii în zone din Oceanul Atlantic si Oceanul Pacific de Est in apropierea Americii, in timp ce un ciclon va aduce suferinta in zonele de langa Oceanul Indian si sud-vestul Oceanului Pacific. Deși un uragan este un tip de ciclon tropical, el are vânturi mai puternice decât un ciclon cu vânturile sale rotindu-se în sens invers acelor de ceasornic.

Totodată, furtunile au în general, același proces de formare. Eistă, însă, doar o modalitate de a identifica viteza vântului, rotația vântului și locațiile pe care urmează să le lovească. Această înțelegere este foarte utilă atunci când încercăm să ascultăm și să înțelegem rapoartele de știri privind actualizările meteorologice actuale despre cicloane și uragane.

Așadar, uraganul este un tip de ciclon tropical care lovește Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific de Est în apropierea Americii, în timp ce un ciclon lovește zona din Oceanul Indian și sud-vestul Oceanului Pacific.

Citeste si: O furtună a făcut prăpăd în Sicilia. Un mort și zeci de victime până la această oră

De asemenea, toate uraganele sunt cicloane, dar nu toate cicloanele sunt uragane. Dacă un ciclon depășește viteza de 74 km/h, atunci este un uragan, altfel este doar un ciclon regulat.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si