Care este diferența între apa plată și apa minerală?

Când vine vorba despre consumul de apă, cu siguranță știi recomandarea clasică a specialiștilor: fiecare persoană trebuie să bea minimum doi litri de lichide în fiecare zi. Cu toate acestea, trebuie să afli și că apa necesară organismului tău depinde de mai mulți factori: de greutatea ta, de stilul de viață, care poate fi sedentar sau activ, dar și de alimentația pe care o ai. Așadar, consumă o cantitate de apă direct proporțională cu numărul de kilograme și cu efortul fizic pe care îl depui.

Author: R.B. joi 05 septembrie 2019 , 16:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De asemenea, dacă obișnuiești să consumi produse procesate și multă sare, vei observa că senzația de sete va fi mult mai puternică și va apărea mult mai des decât dacă ai avea o dietă formată preponderent din fructe

și legume. 

Ce înseamnă, de fapt, apă minerală și apă plată?

De-a lungul timpului, s-au creat numeroase confuzii între termenii folosiți pentru a defini diferite tipuri de apă. În acest sens, trebuie să știi că apa minerală naturală se referă la ambele tipuri de apă: carbogazoasă (pe care o numim „minerală”) și necarbogazoasă (sau „plată”).

Așadar, plată sau carbogazoasă, apa este minerală deoarece conține în mod natural o cantitate specifică de minerale și săruri (sodiu, magneziu, potasiu, calciu, iod etc.).

Concentrația acestor substanțe este foarte importantă și, deși toate apele minerale naturale sunt considerate de o calitate superioară, gustul acestora poate fi influențat de structura chimică.

De exemplu, o cantitate mai mare de sodiu va oferi apei un ușor gust sărat, în timp ce o apă bogată în magneziu va avea o aroma amăruie, iar o apă alcalină va fi mai dulce.

Dacă îți dorești să găsești o apă neutră, care să satisfacă imediat setea, comandă apă minerală pe lafantana.ro, premiată pentru gustul său echilibrat și proaspăt. Aceasta este disponibilă în ambele variante: plată și carbogazoasă.

Ce diferențe există între apa plată și apa minerală?

  • Cantitatea dioxidului de carbon

Diferența principală dintre apa plată și cea minerală este cantitatea de dioxid de carbon pe care fiecare tip de apă o conține. O apă plată (necarbogazoasă) va conține mai puțin de 250 grame de CO2 într-un litru de lichid, iar orice apă care depășește această cantitate va fi considerată „minerală” (carbogazoasă).

  • Gradul de hidratare

Apa plată are ca avantaj oferirea unui grad mai mare de hidratare. Spre deosebire de apa carbogazoasă, cea plată poate fi consumată în cantități mai mari, fiind mai ușor asimilată de organism datorită absenței acidului. Cu toate acestea, apa carbogazoasă satisface mai repede setea, datorita senzației lăsate de acid.

  • Cantitatea de minerale

O altă diferență majoră este compoziția chimică, mai exact cantitatea de minerale. Apa carbogazoasă conține mai multe săruri și minerale decât cea plată, ceea ce poate ajuta la hidratarea corpului, dar poate aduce și câteva dezavantaje.

  • Contraindicațiile

Apa plată este un element vital pentru orice organism, neavând nicio contraindicație, în timp ce unii specialiști sugerează evitarea apei carbogazoase în anumite cazuri.

De exemplu, consumul ridicat de apă minerală poate activa sau înrăutăți probleme gastrice deja existente (balonare, arsuri) sau, mai rar, afecțiuni ale rinichilor. De asemenea, persoanele cu probleme ale tractului urinar le este recomandat consumul limitat de apă carbogazoasă.

Cea mai bună recomandare este să ții cont de mesajele pe care ți le transmite corpul tău. Astfel, dacă pe parcursul zilei îți simți gura și buzele uscate, ai dureri de cap inexplicabile sau amețeli, poate fi un semn al deshidratării.

Așadar, ține cont de aceste informații utile și, orice tip de apă ai prefera, asigură-te că o consumi întotdeauna în cantitățile potrivite organismului tău.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si