
Care este pledoaria avocatului lui Vadim, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina. Ce argumente aduce acesta
Viktor Ovsiannikov, avocatul lui Vadim Șișimarin, primul soldat rus care este judecat pentru crimele de război de pe frontul din Ucraina, și-a susținut pledoaria în fața judecătorilor din Kiev, la termenul de vineri. „Vadim e nevinovat".
Vadim Șișimarin este primul soldat rus care a fost adus în fața magistraților de la Kiev pentru a fi judecat sub acuzația de crime de război și omor în Ucraina, în urma invaziei ruse începute în data de 24 februarie 2022.
Acesta a fost confruntat, joi, cu văduva victimei sale - un civil în vârstă de 62 de ani, neînarmat.
Citeste si: Vladimir Putin, reacție militară în forță la extinderea NATO
Șișimarin, rusul în vârstă de 21 de ani, și-a recunoscut fapta, afirmând că o regretă.
Vineri, avocatul acsetuia a susținut că inculpatul nu este vinovat pentru acuzațiile care i s-au adus. Conform lui Ovsianikov, Șișimarin a executat un ordin dat de un militar de rang superior, fără a ști dacă acel ordin "este sau nu criminal".
Vadim Șișimarin: "Sunt pregătit să suport consecințele"
„Nimeni în acea situație nu ar fi știut", a declarat avocatul.
Ovsiannikov a mai precizat că soldații ruși au crezut în mod eronat că civilul ar putea informa armata ucraineană despre prezența lor.
El a subliniat că Șișimarin nu a intenționat să comită o crimă și "a simțit că există o amenințare la adresa vieții lui".
Reprezentantul procuraturii ucrainene a argumentat, la rândul său, că acuzatul ar fi putut evita uciderea unui civil și că, "în loc să tragă trei sau patru cartușe, ar fi putut să ia telefonul victime sau să execute un foc de avertisment", pentru a-l speria pe civil.
Imediat după ce i s-a dat ultimul cuvânt, rusul a declarat, din nou, că regretă ce a făcut.
„Nu neg fapta și sunt pregătit să fiu pedepsit și să suport consecințele", a declarat el.
Verdictul în acest caz este așteptat luni. Procurorii au cerut pedeapsa cu închisoarea pe viață pentru Vadim Șișimarin.
Citeste si: Belarus se înarmează. Dictatorul Aleksandr Lukaşenko a bătut palma cu Rusia
Este studentă în anul al treilea la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București. A absolvit profilul filologic al Colegiului Național Ion Creangă din Capitală.
Pasiunea ei pentru domeniul jurnalistic a început încă de pe vremea când era elevă în clasele primare. Fiind foarte dornică să afle mai multe lucruri despre mass-media și televiziune, Alexandra a urmat mai multe cursuri destinate copiilor și adolescenților.
Pe lânga pasiunea pentru jurnalism, Alexandra este foarte interesată de teatru și film. În liceu a urmat cursuri de actorie și a participat la festivaluri pentru liceeni., iar ,,Titanic Vals” de Tudor Mușatescu este piesa ei de teatru preferată.