Care sunt de fapt documentele medicale care trebuie duse la inceputul anului scolar! Analizele medicale nu sunt obligatorii! Ce trebuie sa stie toti parintii

Peste cateva zile, mai exact pe 10 septembrie, incep scolile si gradinitele, iar in aceasta perioada parintilor li se cer diverse adeverinte medicale.

Webeditor: Mihai Dragan Author: C.L. joi 30 august 2018 , 21:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In ultimii ani, multe unitati de invatamant, dintr-un exces de zel, solicita multe analize, avize, fise, iar parintii, disperati, nu stiu de unde sa le mai ia.  Ei bine, documentele medicale cerute de unitatile scolare sunt prevazute in legislatie, in Ordinul nr. 5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea starii de sanatate a prescolarilor si elevilor din unitatile de invatamant de stat si, privind acordarea asistentei medicale gratuite si pentru promovarea unui stil de viata sanatos.

Astfel, conform acestui act, documentele medicale necesare la inscrierea/frecventarea unui ciclu de invatamant sunt: adeverinta medicala pentru inscrierea in colectivitate si avizul epidemiologic pentru (re)intrare in colectivitate.
Adeverinta medicala se elibereaza in urmatoarele circumstante:la inscrierea in fiecare ciclu de invatamant – se elibereaza de catre medicul de familie sau de catre medicul colectivitatii de la care provine copilul, la transferul elevului intr-o alta unitate scolara – se elibereaza de medicul care are in supraveghere unitatea de invatamant de la care se transfera. Avizul epidemiologic se elibereaza in urmatoarele circumstante: dupa o perioada de absenta din colectivitate de cel putin 3 zile consecutive, la plecarea in tabere, vizite de studiu etc.

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Ceea ce e important de stiut este ca nu medicul de familie este cel care trebuie sa elibereze intotdeauna aceste documente, ci si medicii scolari!
In plus, daca aceste documente sunt eliberate cu ocazia examenului de bilant al copilului, facut la medicul de familie, documentele se pot elibera gratuit, dar daca se elibereaza la cerere, in afara examenului de bilant, se elibereaza contra unei taxe.

Pe fise si adeverinte, medicii vor inscrie datele despre copii, inclusiv vaccinarile efectuate. Analizele medicale nu sunt solicitate prin lege, insa,medicul va decide dupa examinarea copilului daca este nevoie sa efectueze anumite analize medicale. Insa, orice solicitare din partea scolilor sau gradinitelor a analizelor medicale este un abuz, conform formaremedicala.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si