Care sunt utilajele necesare pentru construirea unui drum?

Construcția de drumuri și poduri se încadrează într-o categorie specială, care implică nu doar măiestrie și pricepere, ci și materiale performante și utilaje pe măsură.

Author: Mircea Pop Wednesday 14 July 2021 , 12:37

Care sunt utilajele necesare pentru construirea unui drum?
Care sunt utilajele necesare pentru construirea unui drum?
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aceste utilaje trebuie să fie de mare putere și eficiență, deoarece, drumurile sunt elemente de infrastructură menite să reziste chiar și în cele mai dificile condiții de trafic.

Iată care sunt cele mai cunoscute utilaje pentru construcția de drumuri și cum pot ele să eficientizeze procesele de construire.

Autogrederele

Cel mai probabil, autogrederele sunt cunoscute pentru aportul lor considerabil din timpul sezonului rece, atunci când sunt folosite, de cele mai multe ori, pentru curățarea drumurilor de zăpadă. Totuși, utilaje precum autogrederele Cat® 14 (14M3) sunt folosite pentru lucrări de construire a drumurilor, acoperind, în cea mai mare parte, procesele de nivelare și îndreptare a solului. 

Citeste si: Organizarea transporturilor de marfă rutiere în condiții speciale. Recomandări ale experților

Aceste tipuri de autogredere aduc, spre deosebire de alte utilaje similare, avantaje majore la nivel de putere a motorului. De asemenea, fiind nevoie de un utilaj puternic, transmisia este îmbunătățită, iar tehnologiile moderne sunt implementate tocmai pentru a face munca mai ușoară. Un mare plus al acestor utilaje este acela că dispun de un control foarte eficient al sarcinii prin intermediul sistemului hidraulic performant și al sistemelor de detectare al sarcinii.

Pe scurt, un utilaj deosebit de puternic, pentru o gamă de lucrări care necesită un control eficient, dar și un utilaj care să acopere foarte bine zona de lucru. 

Compactoarele

Unele dintre cele mai cunoscute utilaje de lucru sunt compactoarele, utilaje care pot fi folosite atât pentru pregătirea terenului, cât și pentru tasarea materialelor de acoperire, ulterior aplicării. Gama de compactoare este foarte mare și, din acest motiv, e nevoie de implicare în găsirea unor utilaje de calitate. De asemenea, ar fi recomandat ca achiziția lor să se facă de la distribuitori care îți oferă seriozitate și utilaje atent verificate.

Buldozere de talie mare

Folosite, în special, în zona de terasamente, buldozerele sunt recunoscute pentru rezultatele foarte bune obținute în realizarea de drumuri. De fapt, buldozerele sunt utilajele care se ocupă de pregătirea temeinică a terenului, începând de la lucrări de curățare a straturilor vegetale, săpare și astupare de săpături și șanțuri, decopertări ale straturilor de asfalt existente, iar lista ar putea continua. De aceea, buldozerele sunt utilaje care nu ar trebui să lipsească din niciun șantier de construcții, indiferent dacă vorbim despre construcții civile, industriale, agricole sau despre construcția de poduri. 

Citeste si: Ce trebuie sa stim inainte de a urma un curs personal curatenie?

Încărcătoarele frontale

Deosebit de utile în construcții, încărcătoarele frontale au dimensiuni care le fac să se strecoare foarte bine prin orice tip de șantier. Utilizate în cadrul construcțiilor de drumuri, aceste utilaje se pot folosi pentru transportul diferitelor materiale în șantier sau pentru curățarea suprafețelor pe care urmează să fie realizată o lucrare. Aceste utilaje permit operarea facilă și sigură, iar încărcătoarele moderne sunt dotate cu tehnologii speciale și cu sisteme de siguranță care oferă control deplin asupra utilajului, cu foarte puțin efort. 

Citeste si: Ce sunt sapele de foraj și care este utilitatea lor?

Indiferent de tipul materialelor folosite în cadrul unui șantier, este indicat să privești atent spre calitate. Calitatea utilajelor este cea care conferă, de fapt, și standardul înalt al lucrării. Fără utilaje performante, te vei regăsi în situația de a întâmpina probleme în ceea ce privește exploatarea. Un exemplu în acest caz îl constituie apariția gropilor și a denivelărilor, ca urmare a punerii în operă defectuoase a materialelor și a pregătirii substratului. 

Cumpărate sau închiriate, utilajele trebuie să îți ofere garanția că lucrările pe care le realizezi sunt calitative și durabile în timp, pentru că, în definitiv, doar așa poți măsura eficiența muncii tale. 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Diana Matei și Marian Cleante, poveste de dragoste cu năbădăi: ”A fost foarte arogant... Diana Matei și Marian Cleante, poveste de dragoste cu năbădăi: ”A fost foarte arogant și foarte obraznic” Cei doi artiști și-au reînnoit jurămintele la Teo Show
spotmedia.ro
Elon Musk i-a oferit bani unui puști de 19 ani, ca să nu-i mai urmărească pe Twitter... Elon Musk i-a oferit bani unui puști de 19 ani, ca să nu-i mai urmărească pe Twitter avionul privat
spotmedia.ro
Un miliardar african si o baroneasă vin la conducerea Fundației Gates. După divorț, cei... Un miliardar african si o baroneasă vin la conducerea Fundației Gates. După divorț, cei doi au stabilit și o ”opțiune nucleară”
b1.ro
Veste cumplită de la Alexandru Arșinel: „Zilele îmi sunt numărate” Veste cumplită de la Alexandru Arșinel: „Zilele îmi sunt numărate”
ziareonline.ro
Descoperire ȘOCANTĂ! Ce s-a găsit în locul în care a murit designerul Răzvan Ciobanu,... Descoperire ȘOCANTĂ! Ce s-a găsit în locul în care a murit designerul Răzvan Ciobanu, la aproape trei ani de la tragedie. Ți se face pielea de găină! Azi ar fi fost ziua lui!
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Va fi dezastru în România! Nu mai scapă nimeni. Jurma anunță mare explozie Va fi dezastru în România! Nu mai scapă nimeni. Jurma anunță mare explozie
doctorulzilei.ro
Andreea Marin: Pericolul e doar în mintea ta. Mă ARUNC de la etaj, dar dacă blocul are... Andreea Marin: Pericolul e doar în mintea ta. Mă ARUNC de la etaj, dar dacă blocul are 9 etaje NU sar!
romaniatv.net
Navele de război ruseşti TRAG asupra unor ţinte din Marea Neagră. Intervine Pentagonul! Navele de război ruseşti TRAG asupra unor ţinte din Marea Neagră. Intervine Pentagonul!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si