Cartofi din Egipt, cu o bacterie periculoasa, interzisi in Romania

Oficialii Ministerului Agriculturii au anuntat ca transportul cu cartofi din Egipt a fost oprit in Portul Constanta.

Author: M. P. miercuri 11 aprilie 2018 , 10:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, a interzis intrarea in tara prin portul Constanta a unui vapor, sub pavilion Republica Moldova, cu 1100 tone de cartofi din Egipt. In urma analizelor de laborator, a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Ministerul Agriculturii informeaza ca in urma actiunilor de control, inspectorii fitosanitari au depistat o cantitate de 1100 tone de cartofi de provenienta Egipt, care au primit interdictia de a intra in tara prin portul Constanta, deoarece, conform analizelor de laborator a fost depistata prezenta bacteriei Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun).

Citeste si: Jaf la raft! Producătorii de ulei, de zahăr și de unt s-ar fi înțeles să scumpească prețurile intenționat. Consiliul Concurenței a început investigațiile- kanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer a vorbit despre medicul estetician cu care Deea a fost acuzată că l-a înșelat- wowbiz.ro

Tuberculii de cartof au fost prelevati in baza Deciziei de punere in aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre in vederea adoptarii provizorii a unor masuri urgente impotriva raspandirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al.

provenind din Egipt.

Ministerul Agriculturii atentioneaza ca “impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, avand in vedere ca la ora actuala nu exista metoda chimica sau biologica pentru controlul acestui organism daunator si, mai mult decat atat, ar exista riscul contaminarii solului si a apelor de suprafata cu bacteria provenita din resturile rezultate in urma consumului cartofilor precum si din cartofii deteriorati si evacuati ca resturi menajere”.

In acest sens, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara, "manifesta un interes deosebit pentru depistarea la timp a daunatorilor, in vederea prevenirii raspandirii acestora, astfel incat pe masa consumatorului sa ajunga produse sigure consumului".


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si