Cât de periculoasă poate fi gripa și ce complicații pot apărea

În plin sezon al virozelor, gripa este cea care aduce pacientul într-o stare generală extrem de proastă. Cazurile de gripă continuă să aglomereze secțiile de Boli Infecțioase ale spitalelor, și mulți pacienți dezvoltă complicații, una dintre ele fiind pneumonia.

Author: Laura Macovei miercuri 18 ianuarie 2023 , 07:38

Cât de periculoasă poate fi gripa și ce complicații pot apărea

Cât de periculoasă poate fi gripa și ce complicații pot apărea

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Recomandarea medicilor

Prezentarea la timp la medic ne poate salva viața. Fie că vorbim de miocardite, pneumonii și chiar afectări neurologice, medicul de familie Viorel Dumitrescu spune că vizita la doctor e esențială în cazurile de față. 

„Pneumonia virală, în general, are evoluție autolimitată, nu lasă urmări. Problema este dacă se asociază cu o infecție bacteriană prin scăderea imunității și problema și mai mare este dacă pacientul are boli asociate: diabet, BPOC, afecțiuni cardiace, neoplazii”,  a transmis acesta.

Citește și: Controale riguroase ale inspectorilor ANPC: Două centre de îngrijire a vârstnicilor şi o firmă de catering, amendate

Primele semne care pot să apară în caz de pneumonie sunt: febră (dar care poate, deși mai rar, să și lipsească), junghi toracic, tuse uscată, iritativă, în primă fază, după care începe să devină productivă. De tipul de pneumonie ține și evoluția pacientului.

Pacienții cu afecțiuni trebuie să apeleze la medic

Cei care suferă de comorbidități și au o stare generală proastă trebuie neapărat să se prezinte la doctor. 

Citeste si: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi. Care sunt categoriile de persoane vizate- kanald.ro

Citeste si: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

„Cam toată populația ar trebui să aibă pulsoximetre, sau dacă nu au, ar trebui să apeleze la cineva care are și atunci când se observă scăderea oxigenului din sânge, să spunem pe înțelesul tuturor, sub 92-94, e urgent să se prezinte

la medic”, ne sfătuiește medicul.

Pe de altă parte, pentru a monitoriza de acasă starea de sănătate, medicul Dumitrescu recomandă cumpărarea unui pulsoximetru. 

Citește și: O fetiță de doi ani a murit, după ce a fost trimisă acasă de medici

„Un om care are pneumonie are o stare generală proastă, n-o duce foarte bine pe picioare.   Și de obicei persoana respectivă se adresează unui medic, nu stă acasă. După două-trei zile poate să coboare la plămâni”,  a avertizat medicul Dumitrescu.

Pe de altă parte, gripa diagnosticată la timp (prin testare) și tratată corect, inclusiv cu medicamente antivirale, poate fi tratată și la domiciliu fără complicații, dacă pacientul nu are factori importanți de risc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si