Cat de saraci vom fi conform noii legi a pensiilor? Ce salariu ar trebui sa ai ca sa primesti o pensie decenta

Noua lege a pensiilor este in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii, iar sindicalistii sunt nemultumiti de continutul ei. Angajatii vor avea de pierdut daca legea va intra in vigoare in forma actuala.

Author: L. S. vineri 07 septembrie 2018 , 14:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Conform noii legi a pensiilor, daca angajatorul nu plateste o perioada contributia la pensie, salariatului nu i se vor lua in calcul lunile respective cand i se va stabili pensia. Bogdan Hossu, liderul Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa" a facut declaratii ieri, intr-o conferinta de presa, in care a mai mentionat si ca proiectul legii pensiilor prevede ca cei care nu castiga peste 4.600

de lei pe luna vor avea la batranete pensia minima, 640 de lei.

„Practic, conform proiectului de lege, la timpul minim de contributie de 15 ani se prevede pensia minima 45% din salariul minim pe economie. Se poate ajunge, pentru fiecare an muncit in plus, la 75% din salariul minim pe economie. Asta inseamna ca unui salariat care a muncit 30 de ani, la o valoare medie, i se garanteaza prin lege o valoare de 60% din salariul minim pe economie, ca pensie minima.

Rezulta ca ai nevoie de cel putin un salariu de 4.600 de lei la 30 de ani munciti, ca sa poti sa iei  pensia minima. Daca o corelezi cu distributia salariala care exista la REVISAL, adica intr-o institutie publica, la ITM, in programul de evidentiere a salariilor, in momentul respectiv constati ca, pe viitor, cam 65% din salariati vor lua pensia minima. Deci, indiferent ca ai salariul de 2.000 de lei sau 4.600 de lei vei lua pensia minima, care inseamna 60% din salariul minim pe economie”, a subliniat Bogdan Hossu, citat de bugetul.ro.

Citeste si: Greșeala fatală făcută de iubita lui Gicuţă din Apărători, după ce a fost băgată în portbagaj pentru a-i da foc- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Sindicalistii au venit si cu propuneri pentru ca sa nu existe situatia in care viitorii pensionari sunt condamnati la saracie. Hossu a propus fie recalcularea unei pensii minime in functie de minimul de ani munciti, fie stabilirea ajutorului social ca baza de plecare, la care sa se adauge valoarea pensiei rezultate conform formulei prevazuta de lege. Acest lucru va  permite ca intotdeauna o persoana activa, care are o vechime mare, sa aiba o pensie mai mare decat cel ce nu a muncit si primeste ajutorul social de supravietuire.

Toate confederatiile sindicale reprezentative i-au trimis premierului Viorica Dancila o scrisoare deschisa in care i s-a cerut convocarea Consiliului National Tripartit pentru Dialog Social, pentru a fi dezbatute problemele gasite in actul normativ.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si