Cat platesc la banca oamenii care vor acum sa-si dea locuintele inapoi! Avocatul Iulian Urban a calculat taxele si impozitele care trebuie platite dupa aplicarea Legii darii in plata

Legea darii in plata a fost asteptata de multi clienti ai bancilor, care-si cumparasera locuinte la preturile mari din urma cu cativa ani, iar acum nu mai fac fata ratelor. In primele zile de dupa intrarea in vigoare a legii, peste o suta de romani s-au interesat de modul in care pot preda locuinta bancii si in acest fel sa scape de datorie.

C.L., vineri 20 mai 2016 , 08:51

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Problema este ca inca nu se stie cat te costa sa iti stingi datoria la banca dand locuinta ipotecata.

Avocatul Iulian Urban a facut pentru unul dintre clientii sai un calcul demonstartiv. Iata care este situatia acestuia acum: Mihai Z. incearca sa negocieze reducerea ratei, apeland la legea darii in plata. Daca banca nu accepta negocierea, barbatul e decis sa predea cheile locuintei. Acum plateste 750 de euro lunar, pentru un apartament care s-a devalorizat in timp. ”Pana acum am platit 63.000 de euro si as mai avea de plata inca 175.000 de euro, apartamentul valoreaza acum cam 60.000 de euro, deci mai am de plata inca de aproape trei ori”, spune Mihai Z.


Iulian Urban sustine ca daca Mihai va ajunge sa lase casa bancii ar putea sa plateasca un impozit de aproape 16.000 de lei. Pana acum insa, notarii nu au stiut cum sa aplice legea. "Ministerul Finantelor a raspuns ca impozitul este de 2 sau 3% din suma ramasa de achitat la banca plus dobanzi si penalitati”, spune Iulian Urban.

Pe pagina sa de socializare, avocatul da mai multe sfaturi si exemple de calcul. De exemplu, o familie care a luat un credit de la banca pentru locuinta si mai are de achitat la banca 78.000 de euro, echivalentul a 351.000 de lei, va plati un impozit de cel putin 7.000 de lei. Daca locuinta a fost cumpărată cu mai putin de 3 ani de data la care se face darea in plata, atunci impozitul este de 3%, adica 10.500 de lei.

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si