Oferirea și purtarea Mărțișorului sunt două obiceiuri foarte importante și foarte frumoase ce datează din cele mai vechi timpuri. Mărțișorul este unul dintre simbolurile primăverii, alături de ghiocei. Sărbătoarea acestuia are loc în prima zi a lunii martie.

Luna martie este considerată perioada din an în care natura revine la viață. Numele lunii martie vine de la zeul Marte, considerat ocrotitorul câmpului, al turmelor, dar și zeul care readucea natura la viață prin forțele sale incredibile.

Așa cum ziceam anterior, obiceiul Mărțișorului există de foarte mult timp, iar conform folclor-romanesc.ro, în mai multe săpături arheologice din țara noastră au fost găsite mărțișoare foarte vechi, de ordinul miilor de ani. Formele mărțișoarelor găsite erau ca un fel de mici pietre în nuanțe de alb și roșu. Acestea erau adesea înșirate pe o ață și purtate la gât ca talismane.

martisor

Culorile Mărțișorului au o anumită însemnătate pentru cei care îl poartă. 

[Sursa foto: Freepik]

Cât timp se poartă Mărțișorul și unde trebuie acesta pus după ce nu mai este purtat?

Conform obiceiului vechi, Mărțișorul trebuie purtat, la mână sau în piept, sau în orice alt mod creativ, între 9 și 12 zile, începând cu data de 1 martie. Chiar și așa, putem purta Mărțișorul pe întreaga lună martie.

Citește și: Cele mai frumoase poezii de Mărțișor

După ce nu mai este purtat este bine să îl punem într-un pom cu flori pentru a ne asigura că vom avea un an prosper, cu noroc și bunăstare. În caz contrar, dacă aruncăm acest prețios și mic talisman, riscăm să atragem ghinionul sub diverse forme.

Conform sursei citate anterior, în credința bucovineană, acest prețios talisman ar fi, de fapt, firul zilelor din an, tors de Baba Dochia atunci când urca cu oile pe munte.

Se face totodată trimitere la firul vieții omului tors în momentul nașterii de către ursitoare.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

În zona Dobrogei, mărțișoarele sunt purtate până când sosesc cocorii, iar apoi sunt aruncate în aer pentru a atrage fericirea în viața oamenilor care respectă acest obicei.

Vestitul Mărțișor, care poate fi și un șnur simplu alb-roșu, poate fi pus și pe la ferestre, la uși și la coarnele animalelor pentru a alunga orice formă de rău.

martisor

Mărțișoarele aduc primăvara în sufletele românilor, în fiecare an.

[Sursa foto: Freepik]

Cum interpretăm culorile alb și roșu ale Mărțișorului? Semnificația lor

Se spune că nuanța de roșu din mărțișor este dată de foc, de sânge, de soare, iar aceasta este semnificația vieții. Este asociată cu sexul feminin. Albul simbolizează înțelepciunea bărbatului.

Citește și: Legenda Mărțișorului: Ce semnificație are ziua de 1 Martie 2024

Cele două culori reprezintă așadar, un simbol al sexelor, dar semnifică și forțele care dau naștere vietăților.

Aceste nuanțe mai reprezintă și cele două anotimpuri opuse, iarna și vara, iar în trecut erau percepute ca fiind cele două anotimpuri principale, în timp ce primăvara și toamna erau doar anotimpuri

de tranziție.

Conform credinței populare, mărțișorul este simbolul „funiei anului” care prin împletirea celor două fire (alb și roșu) simbolizează zilele din întregul an. 

Tradiții românești de Mărțișor. Ce este bine să faci pentru a avea noroc în această perioadă?

Mărțișorul se oferă diferit, în funcție de zona țării în care ne aflăm. Spre exemplu, în zona Moldovei, dar și în zona Banatului, pe data de 1 martie, băieții primesc mărțișoare de la fete, iar ei oferă mărțișoare fetelor pe data de 8 martie, de Ziua Femeii. Cu toate acestea, restul zonelor din țară, femeile primesc mărțișoare de la bărbați pe data de 1 martie, dar și pe data de 8 martie.

În funcție de zona geografică din care provine o persoană, mamele obișnuiesc să lege un mărțișor cu o monedă de argint sau chiar de aur de mâna pruncului lor, înainte ca Soarele să răsară în dimineața zilei de 1 martie. În acest fel se asigură că ai lor copii vor fi feriți de rele și de boli.

Citeste si: Bogdan de la Ploiești, dezamăgit de faptul că nu are evenimente în orașul natal: „Oamenii de acolo nu mă aleg pe mine, deși nu am făcut nimic greșit. Cred că nu le-a prins bine să ajung aici.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Îmbrânceli și bătaie pe scena festivalului Beach, Please! Cine este artistul care a fost doborât la pământ- radioimpuls.ro

fete care danseaza

Află ce tradiții românești este bine să respectăm de Mărțișor în anul 2024.

[Sursa foto: Freepik]

În zona Banatului fetele tinere se spală cu zăpadă pentru a se asigura că sunt iubite mereu și că norocul lor în dragoste este asigurat oricum.

Citește și: Babele de Martie 2024: Semnificația acestui obicei popular românesc. Cum se aleg Babele și ce simbolizează acestea?

În Bihor, unii oameni se spală cu apă de ploaie căzută pe 1 martie, dacă în această zi plouă. Așa se asigură că devin mai frumoși, dar și mai sănătoși.

Românii își aleg Babele în zilele de 1-9 martie, an de an. Acest obicei frumos și vechi le va prezice viitorul. Află de AICI cum îți poți alege Baba și la ce să te aștepți de la noul an care abia a început.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si