În jurul Mărțișorului există multe legende și semnificații. De altfel, chiar și ziua de 1 martie 2024 are o semnificație aparte. 

Există multe idei despre cum ar fi apărut prima dată Mărțișorul. În continuare vei regăsi legenda integrală a Mărțișorului, semnificația zilei de 1 martie, dar și alte legende create în jurul acestui simbol minunat.

Legenda Mărțișorului pe scurt

Pe vremuri, Soarele avea asemănarea unui bărbat chipeș care obișnuia să coboare pe pământ pentru a lua parte la dansul horei prin diverse sate.

Dragon l-a urmărit pe acesta și într-una dintre incursiunile sale pe pământ, l-a răpit și l-a aruncat într-un beci, în castelul său.

Citește și: La mulți ani de 1 Martie 2024! „Să ai parte de un început de primăvară minunat așa cum ești și tu, iar natura să te încarce cu energie pozitivă! La mulți ani!”

Păsările nu mai cântau, copiii nu mai râdeau, dar dragon era de neoprit.

Într-o zi, un tânăr curajos s-a arătat și a coborât în beci să salveze Soarele. El a fost însoțit de mulți oameni pentru a-l învinge pe dragon.

Călătoria lui a durat trei anotimpuri: vara toamna și iarna. Într-un final, tânărul a găsit castelul dragonului, acolo unde ținea Soarele. Lupta dintre cei doi a durat zile bune, dar la final dragonul a fost înfrânt.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Tânărul a reușit să-l elibereze, așadar, pe Soare. I-a făcut fericiți pe cei care au crezut în el. După ce Soarele a fost eliberat, natura a prins viață, oamenii au început să zâmbească din nou. însă tânărul salvator nu a mai văzut primăvara. Sângele lui cădea pe zăpadă.

Zăpaa se topea, iar ghioceii răsăreau din pământ. Atunci când ultimul strop de sânge al tânărului s-a scurs pe zăpadă, el a murit fericit, conform folclor.net

martisor

Află cum a apărut Mărțișorul, vestitorul primăverii.

[Sursa foto: Freepik]

Aceasta este legenda Mărțișorului pentru că încă de atunci, obiceiul împletiturii a doi ciucuri, unul alb și unul roșu, a rămas până în zilele noastre și este sărbătorit an de an. 

O altă legendă, din Moldova, legată de Mărțișor, ne spune povestea unei vrăjitoare a iernii care a încercat să nu lase primăvara să nu vină pe Pământ absolut deloc. Zâna primăvară a văzut că nu rezolvă nimic cu vrăjitoarea și că nu ajunge la nicio înțelegere cu aceasta și a făcut un gest extrem: și-a tăiat un deget, iar sângele care a curs din rana sa a căzut peste zăpadă. Atunci când picăturile sale calde de sânge au căzut din rană în zăpada albă, ele au topit toată zăpada. Iarna a fost astfel alungată, iar albul și roșul s-au întrepătruns, iar astfel, din nou, a apărut Mărțișorul cu ale sale culori unice, conform lapensiuni.ro

Semnificația zilei de 1 martie

Ne putem raporta la Mărțișor ca la o amuletă. La începutul lunii martie, mai ales pe 1 martie 2024, bărbații le oferă această „amuletă” fetelor și femeilor pe care le iubesc. În prima zi din martie se oferă acest simbol frumos pentru ca primăvara celor care îl primesc să fie una frumoasă, aducătoare de noroc și de voie bună.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Care au fost ultimele cuvinte pe care Diana le-a spus înainte să fie ucisă de urs: "Ajutor, mă atacă!"- radioimpuls.ro

legatul martisorului in pom

Mărțișorul se prinde de ramurile unui pom înflorit și se crede că cei care îl leagă de ramuri vor avea parte de belșug.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ce târguri de Mărțișor sunt organizate în 2024 în București?

Culoarea roșie din mărțișor reprezintă iubirea și sângele tânărului curajos care s-a luptat pentru a elibera Soarele. Albul, pe de altă parte, simbolizează sănătatea, puritatea și ghiocelul. Mărțișorul este purtat două săptămâni, începând cu data de 1 martie, fie chiar și toată luna martie. Apoi, el este prins de ramurile unui pom înflorit și se crede că cei care îl leagă de ramuri vor avea parte de belșug. Totodată, dacă cineva își pune o dorință atunci când atârnă mărțișorul în pom, aceasta se va îndeplini rapid.

Totodată, ziua de 1 martie simbolizează momentul la care primăvara revine pe Pământ, ceea ce este un motiv de bucurie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si