Cât vor scoate românii din buzunar pentru apă caldă și căldura? Calcule pentru apartamentele cu 2, 3 și 4 camere

Iată cât trebuie să plătească un român pentru facilitățile uzuale, în această iarnă, în funcție de tipul apartamentului!

Author: Ana-Maria Costea duminică 30 octombrie 2022 , 10:53

Cât vor scoate românii din buzunar pentru apă caldă și căldura? Calcule pentru apartamentele cu 2, 3 și 4 camere

Cât vor scoate românii din buzunar pentru apă caldă și căldura? Calcule pentru apartamentele cu 2, 3 și 4 camere

[Sursa foto: Freepik]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Anul acesta, românii vor avea parte de facturi mai mari  la apă caldă și la încălzire față de anul trecut, în Capitală.

Gigacaloria, care anul trecut era 163 de lei, a crescut fără îndoială. Prețul acesteia a suferit modificări, astfel încât a ajuns chiar la 368 de lei.

Citeste si: O româncă din Italia trece prin momente cumplite. Femeia este  la un pas să fie evacuată din casă împreună cu cei doi copii

Calcule pentru apartamentele cu 2, 3 și 4 camere

  • Apartament cu 2 camere, 2 persoane 

Dacă ne uităm la o simulare a calculelor pentru un apartament cu 2 camere în București, anul trecut factura a fost 110 lei.

În 2022, 0,67x368, dacă afară sunt 2 grade Celsius, iar iarna este una similară cu cea de anul trecut, factura ar ajunge la 246 de lei.

  • Apartament 3 camere, 3 persoane 

Pentru un astfel de apartament, în condițiile în care era locuit de 3 persoane, anul trecut se plătea pentru apă caldă și căldura în jur de 137 de lei. Înmulțind consumul pentru 3 camere, 0,87 Gcal cu noua valoare a gigacaloriei  de 368 de lei, rezultă 320 de lei.

Citeste si: Ligia Deca, despre școlile din România: „Sunt probleme punctuale legate de încălzirea școlilor”

De reținut este că, sumele menționate sunt doar pentru apă caldă și căldură și nu pentru întreaga facturi la întreținere.

„Nu ar trebui să ne surprindă. Ar trebui să ne surprindă faptul că toată vara cât mai aveam posibilitatea să facem ceva, să ne pregătim pentru ceea ce urmează, nu s-a făcut. În noiembrie începe marea lamentare și încep avariile. Conductele, care au și ele o durată de viață, n-au cum să țină când le-ai ignorat 30 de ani", a menționat Mihai Mereuță, președintele Ligi Asociațiilor de Proprietari Habitat, pentru un post de televiziune cunoscut.

  • Apartament 4 camere, 4 persoane

Și în acest caz, prețul se dublează. La un consum de 1,07 Gcal, înmulțit cu noul preț al gigacaloriei, suma totală finală va fi de 393 de lei.

Totuși, dacă la aproape 400 de lei mai adăugăm și restul costurilor, întreținerea totală poate ajunge chiar la aproximativ 600 de lei, estimează Mihai Mereuță.

Citeste si: Ai 3 facturi la energie și nu le poți plăti? Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi!

Termoenergetica: "Cu siguranță vor fi avarii în următorii 3-5 ani"

„Ați spus dumneavoastră că încep avariile. Nu, aș putea să spun că avarii avem în fiecare zi, fie că e vară, toamnă, iarnă, primăvară avarii avem în fiecare zi. Nimeni nu poate ști cum va fi la iarnă. Noi sperăm într-o iarnă similară cu iernile precedente, adică să nu avem temperaturi mult prea scăzute, care ar putea pune o presiune suplimentară asupra sistemului de termoficare. La întrebarea dacă vor fi avarii, eu pot să vă spun cu siguranță că în următorii 3-4-5 ani vor fi avarii, pentru că sunt 1000 de kilometri de rețea din care s-au înlocuit până acum doar 15-20%, de anul viitor încep lucrările pe fonduri europene”, a menționat Claudiu Crețu, directorul Termoenergetica. 

„Deci remedierea, înlocuirea acestor conducte magistrale durează 3-4-5 ani. De anul viitor se va lucra la cei 200 de kilometri pe fonduri europene", a mai adăugat acesta.

Citeste si: Prețuri fixe la energie electrică din ianuarie 2023. Cât vor plăti românii pentru facturile la curent, începând de anul viitor


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si