Cate pahare de vin trebuie sa bea barbatii pe 9 martie: 44 sau 40? Iata ce spune traditia

Cei 40 de Mucenici. Astazi este sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici, zi in care femeile trebuie sa pregateasca muncenici. Traditiile si obiceiurile nu mai sunt insa respectate si chiar si unele femei de la tara au renuntat la framantat si s-au reprofilat pe comenzile la patiserie. Traditia pare sa nu fi fost uitata in cazul barbatilor care astazi ar trebui sa bea 44 de pahare de vin.

A.L., miercuri 08 martie 2017 , 17:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cei 40 de Mucenici. Legenda ce sta la baza acestei sarbatori este impresionanta. Este simbolul credintei supreme la care sufletele marete nu renunta oricate grozavii ar trebui sa indure. Cei 40 de Sfinti din Sevastia au fost intemnitati, loviti cu pietre, tinuti in apa ca gheata unui lac de munte, schingiuiti si arsi.
Barbatii apreciaza obiceiul stravechi de a „bea” 40 de pahare de vin, ce dateaza din mosi-stramosi, cand se credea ca „ portia” de 40 sau 44 de pahare de vin simbolizeaza puterea si vigoarea, pentru ca vinul se transforma in timpul anului in sange si putere de munca. Totusi, in traditia populara, barbatii beau 44 de pahare cu vin. De unde provine diferenta? Dupa traditia crestina, Sfintii martiri au fost 40, dupa cea geto-dacica, au fost 44, atatea fiind si zilele dintre 9 martie si 23 aprilie, cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Gheorghe.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si