Catedrala Mantuirii Neamului va fi sfiintita pe 30 noiembrie

600 de oameni lucreaza la foc continuu pentru a putea termina Catedrala Mantuirii Neamului pana pe 30 noiembrie, atunci cand va fi sfiintita. De la fundatie si pana in varful turlei principale, constructorii au folosit 100 de mii de metri cubi de beton si peste 40 de mii de tone de armatura. Numai pana acum costurile se ridica la peste 85 de milioane de euro. Colegii mei au surprins imagini spectaculoase.

Author: V.P. miercuri 10 ianuarie 2018 , 19:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Oamenii lucreaza acum la turla Pantocrator, turla principala a catedralei mantuirii neamului. Va ajunge la o inaltime de 120 de metri si va fi incadrata de alte 6 turle.

Muncitorii nu mai au mult si termina constructia turlelor. Vorbim despre 6 turle care vor ajunge la 60 de metri inaltime si despre cea a clopotului cu o inaltime de 80 de metri.

Impresionanta va fi, insa, turla Pantocrator.

"Ne aflam la 45 de metri deasupra pamantului. Turla principala a catedralei mantuirii neamului este construita pana la 60 de metri si va urca pana la 120 de metri".

Deasupra turlei principale, va fi asezata  o cruce de 10 m inaltime. Vor exista 2 puncte intermediare, astfel incat pelerinii sa poata urca in siguranta si sa admire privelistea.

"Suntem in grafic speram ca vremea va tine cu noi si vom putea executa lucrarile in acelasi ritm, un ritm sustinut de 600 de oameni care acum lucreaza numai in 2 schimburi".

Catedrala mantuirii Neamului este proiectata sa reziste la cutremure de peste 8,5 pe Richter si sa dainuiasca mai bine de 500 de ani. Muncitorii spun ca acolo este mai mult fier decat orice altceva.

40.000 DE TONE DE ARMATURA

VASILE CRACONAU: S-au montat aproximativ 40 de mii de tone de armatura si aproximativ 6000 de tone de structura rigida. A intrat in componenta ei aproximativ 100 de mii cubi de beton, fundatia catedralei este un masiv de beton armat in care au intrat 25 de mii de metri cubi de beton.

"Noi am excavat aproximativ 22 de metri pentru a ajunge la cota de fundare"

Si.... numarul de ferestre necesare este unul impresionant.

360 DE FERESTRE

VASILE CRACONAU: pentru inchiderea corpului principal al catedralei avem nevoie de 360 de ferestre  

SALA PENTRU 4.000 DE CREDINCIOSI

"Aici va fi sala mare a catedralei mantuirii neamului...Are 7.200 de metri patrati si va putea gazdui aproape 4.000 de credinciosi".

Sub aceasta sala, care se afla la cota 0, se va afla zona in care vor fi oficiate slujbele zilnice.

Mai jos, vom gasi locul in care se va amenaja un muzeu al crestinismului, un centru de congrese, o cantina sociala si un centru pentru pelerini.

85 DE MILIOANE DE EURO, PANA ACUM

VASILE CRACONAU: s-au cheltuit aproximativ 85 de milioane de euro cu tva inclus

Cert este ca, pana la 30 noiembrie, Catedrala Mantuirii Neamului va fi terminata. In acest moment, specialistii discuta de finisajele interioare. Cel mai probabil, peretii interiori vor fi acoperiti cu mozaic.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si