Categoria de persoane expuse riscului de infectare cu variola maimuței

Variola maimuței a provocat panică în rândul lumii. Totuși, specialiștii în domeniul sănătății spun că boala nu este una grea și nici transmisibilă de la om la om. Cu toate acestea, există o categorie de persoane predispusă în a contacta virusul.

Author: Laura Macovei marți 24 mai 2022 , 10:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cine sunt cei care pot răspândi rapid virusul

Variola maimuței nu se răspândește ușor între oameni.

Transmiterea de la om la om are loc prin contactul apropiat cu materialul infecțios din leziunile pielii unei persoane infectate, prin picături respiratorii în timpul contactului prelungit față în față sau prin obiecte contaminate.

Predominanța, în focarul actual, a cazurilor diagnosticate de variola maimuței în rândul bărbaților care au avut contact sexual cu bărbați și natura leziunilor care se prezintă în unele cazuri sugerează că transmiterea a avut loc în timpul actului sexual.

Citeste si: Descoperire macabră în Sighetu Marmației. Cadavrul unui copil de 14 ani, ascuns în cușca câinelui

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Prima reacție a Mishei, după ce s-a aflat că a fost înșelată de Connect-R în timpul mariajului. A luat o decizie la care nimeni nu se aștepta- wowbiz.ro

Pe baza evaluării epidemiologice a ECDC, probabilitatea răspândirii variolei maimuței la persoanele care au mai mulți parteneri sexuali este considerată ridicată. Deși majoritatea cazurilor din focarele actuale s-au prezentat cu simptome ușoare ale bolii, virusul variolei maimuței poate provoca forme severe la anumite grupuri de populație (copii mici, femei însărcinate, persoane imunodeprimate).

Cu toate acestea, probabilitatea cazurilor cu morbiditate severă nu poate fi încă estimată cu exactitate. Riscul general este evaluat ca moderat pentru persoanele care au mai mulți parteneri sexuali (inclusiv unele grupuri de BSH) și scăzut pentru populația mai largă ”, transmite  Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Festivalurile și petrecerile pot accelera răsândirea bolii

„Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că prin contactul sexual s-a amplificat acum această transmitere”, a spus dr. David Heymann, consilier principal la OMS.

Citeste si: Variola maimuței- simptome și cauze

Adunările în masă, festivalurile și petrecerile ar putea accelera răspândirea variolei maimuței, a transmis directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat până acum peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si