exclusiv: Câți bani poate cheltui un candidat în campania electorală?! Suma maximă pe care o pot folosi politicienii intrați în cursa pentru alegerile prezidențiale din 2025

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2025 a început în ziua de 4 aprilie și se va încheia la data de 3 mai, ora 07:00. Candidații pentru fotoliul de la Cotroceni sunt obligați prin lege să prezinte sumele pe care le vor folosi și cheltui în timpul campaniei electorale.

România se află în prezent în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025. În data de 4 mai, românii merg să voteze viitorul președinte al țării, în primul tur de scrutin, urmând ca în ziua de 18 mai să se desfășoare turul II.

În intervalul 4 aprilie – 3 mai se desfășoară campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Candidații trebuie să respecte prevederile legale pentru campanie, despre care avocatul Adrian Cuculis a oferit mai multe detalii într-un articol prezentat anterior, în exclusivitate de către Știrilekanald.ro. Aceștia sunt obligați să declare sumele de bani pe care

le vor folosi pentru campania electorală.

alegeri prezidentiale

Un alegător în ziua votului, la alegerile trecute din România

(sursa foto: MediaFax Foto)

Câți bani poate cheltui, maxim, un candidat la alegerile prezidențiale din 2025

Pentru campania electorală din 2025, candidații la prezidențiale au o sumă maximă pe care o pot cheltui, după cum prevede legea.

Citește și: VIDEO "Ne confruntăm cu vremuri dificile". Președintele interimar, Ilie Bolojan, anunț important în criza tarifelor declanșată de Donald Trump

Candidații pot contribui la campania electorală proprie cu fonduri ce provin din venituri proprii, donații primite de la persoane fizice sau împrumuturi de la persoane fizice. Suma maximă a acestora nu poate depăși 81.000.000 de lei. În ceea ce privește donația sau împrumutul de la o persoană fizică, acesta nu poate depăși 200 de salarii minime, brute pe țară. În România, regulile privind finanțarea campaniei electorale sunt reglementate prin: Legea nr. 334 din 17 iulie 2006; Hotărârea nr. 11 din 21 martie 2025; Legea nr. 206 din 8 noiembrie 2019.

Pe durata campaniei electorale, candidații nu au voie să își facă reclamă fără să fie trecut mandatarul financiar, pentru ca alegătorii să știe cine a cheltuit banii pentru reclama respectivă.

urna de vot

Urne de vot pentru alegerile prezidențiale

(sursa foto: MediaFax Foto)

Ce se întâmplă dacă un candidat nu specifică mandatarul financiar pentru reclamele electorale

Avocatul Adrian Cuculis a explicat, pentru Știrilekanald.ro ce se întâmplă și ce riscă candidații care nu trec mandatarul financiar pentru reclamele electorale.

Citește și: VIDEO Marcel Ciolacu se dezice de Dragoș Sprânceană, după declarațiile controversate

„În primul rând, poate fi considerată o abatere electorală și, în cele din urmă, se poate ajunge inclusiv la înlăturarea din scrutinul electoral sau o posibilă invalidare pe viitor, în cazul în care este o chestiune repetată. Exact același lucru s-a întâmplat și la Georgescu.

În al doilea rând, BEC-ul poate să aplice amenzi, confiscări de sume de bani și BEC-ul poate să aplice sancțiuni cu privire la nedespăgubirea candidaților care obțin acel prag de minim 3% cu privire la cheltuielile pe care le-au avut în timpul campaniei electorale.

Nu în ultimul rând, faptul că nu ai mandatarul financiar trecut este o chestiune care ține de contravenție, dar care se poate transforma și în dosar penal”, a precizat Adrian Cuculis, pentru Știrilekanald.ro.

adrian cuculis

Avocatul Adrian Cuculis

(sursa foto: Facebook)


Autor
Îți Recomandăm Și...