Caz de meningită meningococică la Botoşani. Ce a declarat Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, la Bistriţa, că nu se impune introducerea obligatorie a vaccinării împotriva meningitei, chiar dacă au existat cazuri de deces, deoarece numărul îmbolnăvirilor este mic.

Author: E. V. luni 22 aprilie 2019 , 18:52

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Un nou caz de meningită meningococică a fost semnalat la Botoşani, scrie Mediafax. Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost întrebată, luni, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, dacă se impune introducerea vaccinării obligatorii împotriva meningitei, având în vedere ultimul deces survenit în cazul unei eleve de 18 ani de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti.

Sorina Pintea a spus că nu este necesară introducerea vaccinului în programul naţional de imunizare, numărul de îmbolnăviri fiind mic. Ministrul Sănătăţii a declarat că a mai apărut un caz de meningită, la o altă tânără de 18 ani din Botoşani, dar starea acesteia este stabilă.

„A fost o isterie nejustificată. Există meningită şi meningită meningococică, care, la fel, este de două tipuri. Tipul acelei meningitei meningococice de care a decedat, din păcate, acea tânără se întâlneşte rar. Avem aproximativ 2- 5 cazuri pe an din acel tip. În 2017, de exemplu, am avut 63 de cazuri de meningită, 13 soldate cu deces şi nu toate erau din acest tip.

Vreau să vă spun că nu intenţionăm în perioada următoare să introducem acest vaccin în programul naţional de vaccinare pentru că se introduce un vaccin nou la solicitarea comisiei de specialitate al Ministerului. Deci, medicii sunt cei care decid.

Anul trecut a fost introdus vaccinul pneumococic care, din păcate, a rămas pe stoc şi nu este utilizat, deşi s-au făcut campanii. L-am întrebat, în momentul în care cazurile ajuns la cabinet, pe preşedintele comisiei dacă se impune introducerea în programul naţional obligatoriu şi a spus că în acest moment nu, având în vedere numărul mic de cazuri. Pe de altă parte, mai avem un caz la Botoşani, o pacientă de 18 ani, venită din Italia, tot meningită meningococică, dar nu acel tip. Este tratată cu antibiotice şi este bine în acest moment”, a spus ministrul Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că va fi reluată campania de vaccinare antirujeolică, după ce numărul cazurilor de rujeolă a crescut de patru ori după încheierea campaniei precedente.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si