CCR critica declaratia premierului: "Urgenta in acest caz nu se justifica. Prorogare inseamna doar amanare. Cred ca toata lumea isi doreste abrogarea"

Cristina Tarcea, presedintele inaltei Curti de Casatie si Justitie, a explicat diferenta dintre abrogarea si prorogrea unei ordonante de urgenta, adica variantele pe care Guvernul Grindeanu le ia duminica in calcul in ceea ce priveste OUG de modificare a legsilatiei penale.

duminică 05 februarie 2017 , 13:00

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Prorogare inseamna amanare. Prorogarea doar prelungeste termenul de zece zile dupa care ar trebui implementata ordonanta de urgenta. in cazul unei abrogari, in schimb, ordonanta de urgenta isi va inceta efectele din toate punctete de vedere.

Ordonanta de urgenta 13 viza normele de procedura si de drept material. Normele de procedura vizau Codul de procedura penala, iar cele de drept penal vizau Codul penal. Normele de procedura sunt de imediata aplicare. in ordonanta, termenul de 10 este prevazut pentru normele de drept material. Ele nu si-au produs efectul. Nu se pune problema aplicarii lor daca se decide abrogarea”, a explicat Teacea.

in schimb, a mai declarat aceasta, normele de procedura din ordonata au avut aplicabilitate imediata. Ele sunt acum in vigoare si isi produc efectele. Daca se va decide abrogarea, se va revenila vechile dispozitii. Totusi, nu se poate stabili pentru moment amplitudinea efectelor aplicarii acestor norme deoarece inca nu se cunoaste numarul de situatii ce au fost vizate.
”Toata lumea cred ca isi doreste abrogarea”, a mai declarat presedintele ICCJ.

Totodata, sefa inaltei Curti a explicat si de ce nu este justificata urgenta in cazul ordonantei adoptate de Cabinetul PSD-ALDE, act care a scos sute de mii de oameni in strada.

”Cand legislatia nu a permis punerea in executare a unor decizii ale Curtii Constitutionale, s-a recurs la ordonanta de urgenta. Chiar noi (iCCJ- n.r.) am solicitat legiferarea prin OUG cand, dupa o decizie a CCR din octombrie, s-a modificat regimul juridic al recursului in casatie. Pentru ca nu aveam instrumentele necesare de punere in aplicare a deciziei CCR, am cerut legiferarea prin OUG.
De data aceasta, insa, sunt luate in calcul decizii de interpretare a CCR”, a continuat Tarcea.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si