CCR: Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii este neconstitutionala
Politica

CCR: Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii este neconstitutionala

V.P.
9 nov 2017

Legea care permitea partidelor sa pastreze sumele primite ilegal in campanii este neconstitutionala, a decis Curtea Constitutionala.

Curtea Constitutionala (CCR) a dezbatut, joi, sesizarea unui grup de 50 de deputati PNL, USR si PMP la modificarea Legii finantarii partidelor politice si a campaniilor electorale.

”In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor politice este neconstitutionala”, precizeaza CCR intr-un comunicat.

Conform sursei citate, la adoptarea acestei solutii, Curtea Constitutionala a constatat ca legea criticata contravine principiului bicameralismului, fundamentat pe art.61 alin.(2) si art.75 din Constitutie, avand in vedere, in esenta, faptul ca, ignorand scopul initial si obiectul de reglementare al propunerii legislative, Camera Deputatilor - in calitate de Camera decizionala - a adoptat un numar semnificativ de amendamente, de natura sa transforme in mod radical, prin aportul lor cantitativ si calitativ, filosofia ce a stat la baza initierii demersului legislativ si excluzand, astfel, prima Camera - cea de reflectie - de la procesul de legiferare, ce trebuie sa reprezinte, insa, opera intregului Parlament.

De asemenea, Curtea a constatat faptul ca unele dintre textele cuprinse in legea supusa controlului nu intrunesc exigentele impuse de principiul legalitatii, consacrat de art.1 alin.(5) din Constitutie, exigente referitoare la conditiile de claritate, precizie si previzibilitate ale legii.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului ministru. Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntata de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

In 5 octombrie, Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a adoptat proiectul de modificare a Legii finantarii partidelor, cu 176 de voturi ”pentru”, 96 de voturi ”impotriva” si 6 abtineri.

Citeste si: Medicul care a anuntat ca nu ii va trata pe participantii la protestele impotriva guvernului a desfiintat politicieni celebri! Vezi ce a spus Razvan Constantinescu despre Vadim Tudor sau despre Paunescu

Citeste si: Alegeri locale partiale: 20,14% prezenta la vot pana la ora 13.00. Peste 9.000 de oameni au votat la Deva

Citeste si: "Pachetul de masuri anuntat de Guvern se transforma intr-o bulversare fiscala", a declarat Klaus IohannisDeputatii au aprobat raportul Comisiei juridice la acest proiect, care includea numeroase amendamente propuse de PSD, inclusiv abrogarea prevederii referitoare la confiscarea contributiilor care nu s-au facut cu respectarea legii la campania electorala. Practic, o serie de infractiuni la finantarea partidelor politice urmau sa fie pedepsite doar cu amenzi, nu si cu confiscarea sumelor respective, cum este in legea actuala.
 

viewscnt
TAGURI: ccr, legea, partide, bani, ilegal

Urmareste-ne pe Facebook