Ce comportamente apar în relațiile toxice

Semnele de avertizare că sunteți într-o relație toxică sunt adesea indirecte și subiective, ceea ce face dificilă pentru victime să se îndepărteze de relația toxică înainte de a fi prea târziu.

Author: Mircea Pop miercuri 19 octombrie 2022 , 10:08

Ce comportamente apar în relațiile toxice

Ce comportamente apar în relațiile toxice

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu toate acestea, dacă relația în care vă aflați vă face să vă simțiți rău, de exemplu vă simțiți judecat, devalorizat, manipulat, amenințat, hărțuit, abuzat, este important să vă întrebați dacă sunteți într-o relație toxică și să găsiți o cale de ieșire.

Cum se definește un comportament toxic

Ceea ce motivează o persoană să aibă comportamente toxice este dorința de a avea control complet în relație. Într-o relație toxică, puterea nu este împărtășită. Dimpotrivă, persoana toxică este cea care încearcă să-i inducă celeilalte persoane minimul de putere. În timp ce luptele de putere sunt normale în orice relație, în principal în primii ani de căsătorie, relațiile toxice sunt caracterizate de insistența constantă și absolută a unuia dintre cei doi, asupra controlului.

Citeste si: Cum arătau Culiță Sterp și iubita sa în liceu, când erau colegi. „Era cea mai frumoasă din clasă și mi-era rușine să-i spun”

În general, se stabilește o relație toxică între două tipuri de oameni, o persoană manipulatoare (narcisistă perversă) și o persoană susceptibilă la vinovăție, sensibilă și vulnerabilă, care suferă de dependență afectivă și este de obicei devotată altora. Când două persoane cu aceste caracteristici se întâlnesc, apare un fel de rețea dăunătoare în care sunt prinse și din care este foarte dificil să ieși. Este important să rețineți că metodele utilizate de o persoană toxică pentru a-și controla partenerul nu sunt neapărat evidente, chiar și pentru partenerul victimă. Atunci când este vorba de relatie toxica, este extrem de benefic ca partenerii să fie consiliați de un specialist în terapie.

Comportamentele toxice în relații

Dispreț și denigrare

Într-o relație toxică, o persoană poate avea tendința de a denigra și minimaliza în mod constant persoana cu care este, indiferent dacă este partener, prieten sau membru al familiei. Disprețul poate fi dat prin umor sau glume, făcând judecăți despre calitățile, competențele sau personalitatea celuilalt, sau prin batjocură explicită, implicând cu aceasta că tot ceea ce este exprimat de cealaltă persoană, ideile, credințele sau dorințele sale, este stupid. De asemenea, puteți face acest lucru prin critici discrete, dar intense.

Citeste si: Ce face Marius Elisei, la o lună după ce s-a despărțit de Oana Roman: „Sunt gata să fiu fericit”. Bărbatul a apărut pe Internet cu zâmbetul până la urechi- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Implicare în vinovăție

Într-o relație toxică, o persoană poate induce vina în cealaltă. La fel ca toate comportamentele toxice, inducerea vinovăției este menită să controleze comportamentul, astfel încât partenerul să facă ceea ce celălalt dorește.

Scapă de toate efectele dăunătoare cauzate de partenerul toxic prin a cere ajutor specializat. În acest sens, apelează la consilier relatii cuplu, deoarece acesta va putea să vindece traumele prin care ai trecut, explicându-ți, argumentându-ți anumite lucruri, învățăndu-te să îți recapeți încrederea în sine. Aceasta din urmă este cea care se pierde atunci când o persoană este victima unei relații distructive (toxice), de aceea este important să beneficieze de terapie.

Independență excesivă, fără a ține seama de celălalt

Într-o relație toxică, unul dintre oamenii din relație își poate duce independența la extrem. La polul opus, celălalt (victima) va fi supusă unui interogatoriu legat de cum și-a petrecut ziua, ce a făcut, pas cu pas. Acest lucru face ca victima să se simtă nesigură. Nu numai ca comportamentul agresorului este imprevizibil, dar nu ești niciodată sigur ca această persoană (cel care domină) este dedicată emoțional, că relația pe care o are cu tine este o prioritate în viața lui.

Citeste si: „Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin- kfetele.ro

Citeste si: Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o- radioimpuls.ro

Citeste si: Obiceiuri sănătoase în relația de cuplu

Chiar și atunci când este întrebat în mod explicit despre angajamentul său, dacă își iubește partenerul, dacă îl consideră atractiv sau dacă ia în serios relația, răspunsul celui care domină tinde să fie vag, chiar defensiv, care, pe de o parte, generează mai multă nesiguranță în cealaltă persoană, și, de asemenea, victima va fi pusă în ipostaza de a face diverse acțiuni pentru a "câștiga" angajamentul agresorului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si